Foto: LETA



Ņemot vērā to, ka ir identificēts jauns Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījums Valkas pagastā, netālu no Lugažu ciemata, ir nolemts izsludināt jaunu karantīnas zonu.

Ceturtdien Valkas novada domē notika trešā Civilās aizsardzības komisijas sēde, kurā piedalījās arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS). Tās laikā tika paziņots, ka saskaņā ar slimības instrukciju Vidzemē jāizsludina jaunas teritorijas, kurās nosakāma karantīna.

Ja līdz šim saslimšana tika konstatēta Ērģemes pagastā, kas tika definēta kā aizsardzības zona, tad kopš šodienas tajā iekļauts ir arī Valkas pagasts un Valkas pilsēta. Savukārt iepriekšējām uzraudzības zonām pievienoti Vijciema un Zvārtavas pagasti Valkas novadā un Plāņu pagasts Strenču novadā.

Dūklavs kopā ar speciāli izveidotu komisiju šodien devās uz Vidzemes zemnieku saimniecībām, kurās tiek turētas cūkas, lai iepazītos, kā dienesti un cūkkopji īsteno ĀCM ierobežošanas un apkarošanas pasākumus.

Zemkopības ministrs preses konferencē atzina, ka galvenais iemesls, kāpēc bijis nepieciešams doties vizītēs pie zemniekiem, ir, lai atbildētu uz viņu neskaidrajiem jautājumiem. Dūklavs atgādina, ka katras saimniecības gadījums ir unikāls un skatāms atsevišķi.

Ministrs atzīst, ka, piemēram, Lauku konsultāciju centra pārstāvjiem par jebkuru situāciju, kas saistīta ar ĀCM, ir jāzina visvairāk, lai varētu zemniekiem paskaidrot, ko konkrētā situācijā darīt tālāk.

Šobrīd tiek lemts par dažādām atbalsta programmām, ar kurām varētu palīdzēt tiem zemniekiem, kuri sapratuši, ka spēs no cūkkopības pārorientēties uz, piemēram, aitkopību.

Zemniekiem tiek atgādināts, ka gaļu var izplatīt tikai katras zonas iekšienē, kas nozīmē, ka, piemēram, aizsardzības zonā zemnieki var pārdot gaļu savā starpā, bet to nedrīkst pārdot ārpus zonas. Savukārt, ja gaļu pārstrādā konservos, to var realizēt arī ārpus aizsardzības zonas.

Ceturtdien ir pēdējā diena, kad zemniekiem ārkārtas situācijas zonā jāievieš bioloģiskās drošības noteikumi, tāpēc tiek pieļauta iespēja, ka no ārkārtas situācijas zonas nelegāli var tikt izvesta gaļa un mēģināts to pārdot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!