Foto: Shutterstock
Pēdējos gados Vidzemē reģistrēto uzņēmumu skaitam ir tendence strauji pieaugt, bet vidējais apgrozījums uzrādījis strauju pieaugumu, secinājis 'Lursoft'.

Secināts, ka vispopulārākā darbības sfēra, kurā darbojas Vidzemes uzņēmumi, ir kravu pārvadājumi pa autoceļiem. Tāpat arī Vidzemē savu mājvietu radis ievērojams skaits dzīvojamo un nedzīvojamo ēku jomā strādājošie, kā arī uzņēmumi ,kuri specializējušies lauksaimniecībā.

Visvairāk uzņēmumu Vidzemē koncentrējies novados, kuru centri ir kādreizējo rajonu lielās pilsētas, kā, piemēram, Valmiera ar 2907 un Madonas novads ar 2232 uzņēmumiem.

"Lursoft" pētījuma rezultāti parāda, ka pēdējos divos gados Vidzemē reģistrēto uzņēmumu skaitam ir bijusi tendence pieaugt jo īpaši strauji. Ja, piemēram, 2009.gadā novadā darbojošos uzņēmumu skaits pieaudzis vien par 343, tad pērn pieauguma apjoms bijis gandrīz divas reizes lielāks, proti, 2012.gada beigās Vidzemē bijuši jau 20 700 uzņēmumi.

Vidzemē lielu popularitāti iemantojušas arī mazkapitāla SIA. "Lursoft" dati liecina, ka šogad Vidzemē reģistrēti jau 727 jauni uzņēmumi, no kuriem 505 ir tieši SIA ar samazinātu pamatkapitālu.

Apskatot Vidzemes teritorijā likvidēto uzņēmumu skaitu, redzams, ka īpaši strauji tas pieaudzis ekonomiskās krīzes laikā, kad, piemēram, 2010.gadā likvidēti pat 579 novadā reģistrētie uzņēmumi, jāiebilst, ka šajā gadā arī ierosināts viens no lielākajiem maksātnespējas procesu skaitiem novadā – kopumā 203 procesi. Pēdējo divu gadu laikā likvidēto uzņēmumu skaits nedaudz sarucis, saglabājoties vēl aizvien gana augstā līmenī.

"Lursoft" pētījuma dati parāda, ka pēdējos gados Vidzemē reģistrēto uzņēmumu vidējais apgrozījums ir strauji sarucis. Tā, piemēram, ja 2008.gadā vidēji viens uzņēmums apgrozījis 31 477 latus, tad 2009.gadā šis rādītājs jau sarucis par 47,16%, noslīdot līdz 16,632 latu. Viszemākais vidējais apgrozījums Vidzemē fiksēts 2010.gadā, kad tas samazinājies līdz 15,841 latu uz vienu uzņēmumu.

Lai arī 2011.gadā vidējais apgrozījums atkal ir pieaudzis, pērn tas ir saglabājies aizpagājušā gada līmenī, neuzrādot izaugsmi.

2012.gadā vislielāko apgrozījumu Vidzemē uzrādījusi Valmierā esošā AS "Valmieras stikla šķiedra", kura apgrozījusi 49,907 miljonus latu. Salīdzinot ar 2011.gadu, pērn uzņēmuma apgrozījums pieaudzis par 7,14%.
Apgrozījuma ziņā otrs lielākais uzņēmums Vidzemē pērn bijis AS "Stora Enso Latvija" 2012.gadā Smiltenes novadā esošais uzņēmums apgrozījis 46,859 miljonus latu, kas gan ir par 16,74% mazāk nekā 2011.gadā.

"Lursoft" pētījums rāda, ka 2009.gadā, kas pēdējo gadu laikā uzņēmējiem bijis viens no smagākajiem, jo nācās pieņemt daudzus nesaudzīgus lēmumus, vidējie zaudējumi uz vienu uzņēmumu Vidzemē sasnieguši 406 latus. Salīdzinot šo rādītāju ar 2008.gadu, 2009.gadā zaudējumi pieauguši gandrīz 11 reizes. Vidzemnieki ir sekmīgi spējuši pārvarēt smagāko posmu, jo jau 2010.gadā uzņēmumi savus zaudējumus maksimāli samazinājuši.

Pēdējos trīs gados, kā parāda "Lursoft" apkopotie dati, Vidzemes uzņēmumi sākuši sekmīgi izvairīties no zaudējumiem un paredzams, ka, ja ne šogad, tad jau nākamgad novada uzņēmumi strādās ar peļņu.

Savukārt darbinieku skaits Vidzemes uzņēmumos saglabājies nemainīgs. Analizējot vidējo darbinieku skaitu, kas nodarbināts Vidzemes uzņēmumos, "Lursoft" pētījuma rezultāti rāda, ka pēdējo piecu gadu laikā tas saglabājies nemainīgs. Proti, vidēji viens uzņēmums Vidzemē nodarbina 2 strādājošos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!