Foto: Publicitātes foto
Tikai četras Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis nav pieteikušās konkursam, kurā ES pēc "Brexit" cenšas atrast mājvietu Eiropas Banku iestādei (EBA) un Eiropas Zāļu aģentūrai (EMA). Šo valstu vidū ir Slovēnija, Latvija, Lietuva un Igaunija. Lai gan Eiropas Padomes ģenerālsekretariāta pārstāvji portālam "Delfi" pašreizējo pieteikšanās procesu atteicās komentēt, "EUobserver" un "EURACTIV" informācija liecina, ka pati lielākā konkurence pašlaik novērojama cīņā par to, kura valsts varēs kļūt par EMA jaunajām mājām.

Ārlietu ministrija (ĀM) un Latvijas Zāļu valsts aģentūra (ZVA) skaidro, ka Latvija konkursā nav pieteikusies niecīgo izredžu un infrastruktūras trūkuma dēļ, kā arī institūcijas Latvijā nav izrādījušas lielu interesi pieteikties. ES dalībvalstis savu kandidatūru var pieteikt līdz 31. jūlijam, bet gala vārds, dalībvalstīm balsojot, tiks pieņemts šā gada novembrī.

Latvijas Organiskās sintēzes institūta Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš sarunā ar "Delfi" pauž neizpratni, kāpēc Veselības ministrija un ZVA nav pat centušās pieteikties konkursam. Kā liecina "EUobserver" dati, par EMA, kurā strādā aptuveni 900 darbinieki, jauno mājvietu cenšas kļūt 20 ES dalībvalstis. Darbinieku atalgojums tiek maksāts no iestādes peļņas par procedūrām un ES budžeta, nevis no mītnes zemes līdzekļiem.

"Kāpēc mums to vajag? Papīri būs jākārto. Kreņķi," valsts iestāžu, kas bija atbildīgas par pieteikšanos konkursam, domāšanu raksturo Kalviņš.

"Nu, redziet, Dānijas vēstniecība Latvijā sarīkoja speciālu pasākumu, ielūdzot gan zinātniekus, gan farmācijas uzņēmumus, gan medicīnas pārstāvjus, lai reklamētu, lai virzītu savu valsti kā mītnes zemi un lūgtu atbalstu Latvijai nepretoties. Ko Latvija domā par pieteikšanos? Latvija domā šādā veidā – nē, nē, valstij tur nekas nav darāms. Šeit ir pilnīgs sviests. Ja mēģinās, var nesanākt, bet, ja nemēģinās, tad nesanāks noteikti," skaidro Kalviņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!