Nīderlandē reģistrētā kompānija "S.P.I. Distilleries B.V." no Latvijas lielākā alkoholisko dzērienu ražotāja a/s "Latvijas balzams" (LB) mazajiem akcionāriem noteiktajā termiņā atpirkusi 2 442 310 LB akciju, kas ir 32,58% no kopējā LB akciju kapitāla. Tādējādi S.P.I. Distilleries B.V." kopumā pieder 6 191 510 jeb 82,59% LB akciju.
Rīgas Fondu biržas un Latvijas Centrālā depozitārija Korporatīvo komunikāciju departamenta vadītāja Krista Grīntāle pavēstīja, ka patlaban brīvā apgrozībā ir palikuši 1 305 390 LB akciju, kas ir 17,41% no LB kopējā akciju kapitāla. Viņa piebilda, ka LB akcijas turpinās kotēt biržas otrajā sarakstā, jo pēc brīvā apgrozībā esošo akciju skaita LB atbilst nepieciešamajiem kotēšanas nosacījumiem.

Līdz akciju atpirkšanas piedāvājuma sākumam "S.P.I. Distilleries B.V." piederēja 3 749 200 "Latvijas balzama" parasto akciju ar balsstiesībām, kas kopā ir 50,01% no LB pamatkapitāla.

"S.P.I. Distilleries B.V." LB akciju atpirkšanu, kas beidzās otrdien, no kompānijas pārējiem akcionāriem sāka 7.aprīlī, iesniedzot LB akciju atpirkšanas rīkojumu "Latvijas Unibankā". "S.P.I. Distilleries B.V." piedāvāja atpirkt "Latvijas balzama" akcijas par cenu 1,56 lati par vienu akciju. Paredzēts, ka samaksa par LB akcijām tiks veikta piecu darbdienu laikā pēc piedāvājuma termiņa beigām atbilstoši norēķinu veidam "piegāde pret vienlaicīgu samaksu".

Tostarp LB akciju atpirkšanas piedāvājumu pieņēma valdība, pārdodot Nīderlandes uzņēmumam Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras rīcībā esošos 3,87% alkohola ražotāja akciju, kas no akciju pārdošanas tādējādi gūs 520 tūkstošus latu.

"S.P.I. Distilleries B.V." iepriekš norādīja, ka, iegūstot kontrolējošu līdzdalību mērķa sabiedrībā, tas plāno turpināt attīstīt "Balzama" ražošanu, lai veicinātu stabilu rentabilitātes pieaugumu, kā arī augstu kapitāla un aktīvu atdevi. "S.P.I. Distilleries B.V." neplāno organizatoriskas izmaiņas mērķa sabiedrības vadībai un darbiniekiem.

Līgums par "NTBDC LB" piederošo 49,95% LB akciju, tostarp 27,28% publiskās emisijas akciju, nodošanu Nīderlandē reģistrētajam "S.P.I. grupas" uzņēmumam "S.P.I. Distilleries B.V." tika noslēgts 2003.gada 11.martā. Toreiz "Latvijas balzama" padomes priekšsēdētājs Aleksandrs Kovaļovs paziņoja, ka darījums tiek slēgts starptautiskā koncerna "S.P.I. grupa" restrukturizācijas ietvaros, lai "S.P.I. grupa" iegūtu LB akciju kontrolpaketi, kas garantē iespēju efektīvāk pieņemt lēmumus, kuri savukārt nosaka uzņēmuma ilgtermiņa stratēģisko attīstību.

Līdz šim LB lielākais akcionārs SIA "NTBDC LB" piederēja Kiprā reģistrētajai kompānijai "S.P.I.", kuru pārstāv arī Krievijas alkoholisko dzērienu ražotājs "Sojuzplodimport". "S.P.I." par LB akcionāru kļuva 2001.gada vasarā, iegādājoties LB lielāko akcionāru "NTBDC LB" no ārzonas kompānijas "Bolster Management Limited".

"Latvijas balzams" pagājušajā gadā strādājis ar 2,388 miljonu latu tīro peļņu un 47,956 miljonu latu neto apgrozījumu. Salīdzinot ar 2001.gada auditēto 1,791 miljona latu peļņu, pērn peļņas apjoms pieaudzis par 600 tūkstošiem latu jeb 33%. Savukārt neto apgrozījums, salīdzinot ar iepriekšējā gada 48,32 miljoniem latu, pērn samazinājies par 0,8%. Pēc pagājušā gada darbības rezultātiem, pelņa par vienu "Balzama" akciju bijusi 0,318 lati.

LB akcijas kotē Rīgas Fondu biržas otrajā sarakstā. LB kopējais akciju skaits ir 7 496 900, no tām publiskā apgrozībā ir 5 791 900 akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!