Foto: DELFI

Apdrošināšanas uzņēmuma AAS "BTA Baltic Insurance Company" (BTA) akcionāru loks paplašinās ar vienu no vadošajiem apdrošinātājiem Eiropā "Vienna Insurance Group AG" (VIG), portālu "Delfi" informē BTA.

Darījums tiks noslēgts pēc nepieciešamo atļauju saņemšanas no nozares uzraugošajām institūcijām. Uzņēmuma pārstāvji līdz tam arī nevēlas atklāt to, cik lielu uzņēmuma akciju daļu VIG grasās iegādāties. Tomēr BTA sabiedrisko attiecību vadītāja Agnese Grīnberga apstiprināja, ka VIG piederēs BTA akciju vairākums.

"Akcionāra piesaistes mērķis ir stiprināt BTA Baltic līdera pozīcijas Baltijas tirgū. Vienlaikus, iegūstot papildu pieredzi un zināšanas no starptautiska mēroga apdrošinātāja koncerna ar ļoti senu pieredzi, vēlamies Baltijas tirgum sniegt vēl konkurētspējīgākus apdrošināšanas pakalpojumus, kas pielāgoti Baltijas valstu tirgum," skaidro Grīnberga.

Pašlaik BTA pieder uzņēmumam "BTA Insurance Company SE", kura īpašnieki savukārt ir Maltā reģistrētās kompānijas "B5 Holding Limited" (31,36%), "HTT Holding Company (28,6%), "B6 Holding Limited" (9,05%), "MDA Holding Limited" (9,79%), kā arī Latvijas uzņēmumi "DAG Investments" (3,77%), "G & Z Investment Advisors" (4,36%), "NIPA Investments"(2,45%) un "Transporta informācijas aģentūra (9,58%).

Akcionāru struktūras izmaiņas paredz BTA autonomu attīstību Baltijas tirgū, saglabājot operatīvu lēmumu pieņemšanu un augstas kvalitātes servisu BTA klientiem. Uzņēmuma zīmols un līdz šim demonstrētās vērtības saglabāsies, sola kompānija.

2014. gadā BTA Baltic ir parakstījusi bruto prēmijas ap 117 miljonu eiro vērtībā (2013. gadā – 112 miljonu eiro vērtībā), kur Lietuvas īpatsvars ir 46,1% no kopējās parakstītās bruto prēmijas, Latvijas – 40,5% un Igaunijas – 13,4%. 40% no parakstītajām bruto prēmijām tika parakstītas OCTA apdrošināšanas veidā un vairāk kā 20% no parakstītajām bruto prēmijām - KASKO apdrošināšanā. Īpašuma apdrošināšana sastāda 10% parakstīto bruto prēmijās un veselības apdrošināšanā – 9%. Peļņa pirms nodokļiem 2014. gadā sasniedza 10,6 miljonus eiro (2013. gadā – 6,6 miljonus eiro) un BTA Baltic kombinētais rādītājs veido 94%.

"Ar šo darījumu mēs esam sasnieguši svarīgu VIG stratēģiskās attīstības mērķi Baltijā. Mēs esam nozares līderi gan dzīvības, gan nedzīvības apdrošināšanā Baltijas valstīs, kas ekonomiskas attīstībā ir viens no interesantākajiem reģioniem Eiropas Savienībā. Turklāt šī izaugsme paver ļoti labas iespējas dažādu dzīvības un nedzīvības apdrošināšanas produktu pārdošanai," komentē VIG valdes loceklis Francs Fukss, kura atbildībā ir Baltijas valstu tirgi.

VIG ir vadošais apdrošināšanas koncerns Austrijā, kā arī Centrālajā un Austrumeiropā, kurā ietilpst ap 50 kompānijām 25 valstīs. Koncernam ir 190 gadu ilga pieredze apdrošināšanas nozarē, tas nodarbina 23 000 darbinieku.

AAS "BTA Baltic Insurance Company" ir "BTA Insurance Company" SE (BTA) meitas uzņēmums, kas šī gada jūlijā sāka darbu pēc reorganizācijas procesa, nodalot Biznesa darbību Baltijā un pārējā Eiropā.

BTA ir vairāk kā 20 gadu pieredze Baltijas valstīs, nodrošinot vienu no vadošajām tirgus pozīcijām Latvijā un Lietuvā, ar 12% Baltijas apdrošināšanas tirgus daļu. Uzņēmumam Latvijā ir aptuveni 20% apdrošināšanas tirgus daļa, kas padara to par otro lielāko nedzīvības apdrošinātāju tirgū. Uzņēmums arī ir otrais lielākais nedzīvības apdrošinātājs Lietuvā ar aptuveni 14% tirgus daļu. BTA Baltic ir Igaunijas septītā lielākā apdrošināšanas sabiedrība ar 6% tirgus daļu. Ar BTA Baltic daļu iegūšanu VIG kļūs par vienu no trim lielākajiem nedzīvības apdrošinātājiem Baltijas valstu tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!