Foto: LETA

Satiksmes ministrija (SM) pieņēmusi VSIA "Autotransporta direkcija" (ATD) valdes rosināto atkāpšanos un vienojās par tiesisko attiecību pārtraukšanu ar valdes priekšsēdētāju Kristiānu Godiņu un valdes locekli Modri Jaunupu. ATD darbības nodrošināšanai SM no 22. aprīļa ir iecēlusi uzņēmuma pagaidu valdi.

Par ATD pagaidu valdes priekšsēdētāju iecelts Artūrs Caune, savukārt par pagaidu valdes locekli - Svetlana Mjakuškina.

SM valsts sekretāres vietniece Ligita Austrupe norāda, ka Kristiāna Godiņa vadībā ir īstenota ATD darbības optimizācija, uzlabojot darbu ar klientiem, nodrošināta pasažieru pārvadājumu darbības koordinācija un efektīva darbība Covid-19 pandēmijas laikā.

Viņa izceļ arī ATD vadības īstenotās izmaiņas reģionālā sabiedriskā transporta pakalpojumu jomā, ar mērķi nodrošināt pasažieru pārvadājumus visā valsts teritorijā ar ērtiem, videi draudzīgākiem un mūsdienu prasībām atbilstošiem autobusiem, tostarp arī attiecībā uz pasažieriem ar īpašām vajadzībām. Tāpat pozitīvi vērtējama sāktā reģionālā sabiedriskā transporta maršrutu tīklu optimizācija. Papildus pamatfunkcijām ATD ir uzticēts un tiek īstenots bezemsijas elektrovilcienu iepirkums, kas Latvijā ir pilnīgi jauns virziens un liels izaicinājums, teic Austrupe.

Artūrs Caune pašreiz pilda SIA "Eiropas Dzelzceļa līnijas" Attīstības direktora amata pienākumus, bet pirms tam uzņēmumā bijis valdes loceklis. Tāpat Caunem ir pieredze AS "RB Rail" tehniskās attīstības un ekspluatācijas stratēģiju un finansējuma piesaistes jautājumos. Savukārt ATD pagaidu valdes locekle Svetlana Mjakuškina ir pašreizējā Būvniecības valsts kontroles biroja direktore.

Tuvākajā laikā uz ATD valdes priekšsēdētāja un valdes locekļa amatiem tiks izsludināts atklāts konkurss.

Tikmēr ATD norāda, ka amatu turpmākā izpilde nav iespējama, ņemot vērā politiķu spiedienu veikt darbības, kas neatbilst spēkā esošajām tiesību normām un nākotnē var radīt negatīvas sekas uzņēmumam un valstij.

Godiņš uzsver, ka, prettiesiski laužot līgumus, ATD valdei personīgi nāktos atbildēt ar savu mantu tiesas priekšā, kā arī tas radītu būtiskas sekas uzņēmumam un valstij.

"Mēs neesam gatavi veikt prettiesiskas darbības tikai tāpēc, ka, iespējams, atsevišķi politiķi vēlas iet kāda pārvadātāja pavadā. Šis ir viens no lielākajiem konkursiem neatkarīgās Latvijas vēsturē, summas ir iespaidīgas, un bija prognozējams, ka būs pārvadātāju cīņas, publiski nomelnojot direkciju. Tomēr nebijām gatavojušies, ka šajās cīņās iesaistīsies politiķi," skaidro Godiņš. Viņš norāda, ka darbu ATD sāka 2015.gada februārī un vairāk nekā astoņu gadu laikā kopā ar kolēģiem ir ieviesti vairāki pakalpojumi e-vidē, paplašinātas uzņēmuma darbības jomas, nodrošināta stabila un nepārtraukta uzņēmuma darbība, kā arī veicināta uzņēmuma izaugsme un reģionālā sabiedriskā transporta sistēmas reorganizācija Latvijā atbilstoši vienotiem kvalitātes standartiem.

"Ar pilnu atbildības sajūtu varu apgalvot, ka darbus vienmēr esam veikuši godprātīgi un atbilstoši likumam un nekad līdz šim un arī tagad neesam gatavi veikt nekādas prettiesiskas darbības, kas varētu nest zaudējumus ATD un valstij kopumā. Nonākot izvēles priekšā, kopā ar valdes locekli Modri Jaunupu esam nolēmuši saglabāt vērtības, kuras turam godā, un nolikt savas pilnvaras uzņēmumā," pauž Godiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!