Foto: F64

Latvijā izmaksātie lielākie tiešmaksājumi vienai saimniecībai, kura pieder kādam Dānijas uzņēmumam, ir pārsnieguši miljonu eiro, ziņoja LTV raidījums "de facto".

Eiropas Komisija uzskata – ir nepareizi, ka lielākā daļa tiešmaksājumu nonāk vien nelielā daļā saimniecību un no nākamā gada vēlas uzlikt griestus – ne vairāk kā simt tūkstoši uz vienu saimniecību. Tikmēr Latvijas pozīcija aizvien ir atturīga – griestus vajagot, bet ne tik zemus.

Kā izpētījis raidījums, pērn vislielāko summu – 1,1 miljonu eiro tiešmaksājumos saņēmis SIA "Ingleby Dobele Agro". Tās īpašnieks – dāņu uzņēmums, kura patiesie labuma guvēji dzīvo Šveicē un Lihtenšteinā. Otru lielāko summu – 910 tūkstošus eiro – saņēmis SIA "Artis JP", un arī šīs firmas īpašnieki meklējami Dānijā.

Ar ārvalstu kapitālu starp divdesmit lielākajiem tiešmaksājumu saņēmējiem ir pieci uzņēmumi.

Trešais lielākais maksājumu saņēmējs ir "Agrofirma Tērvete" – 895 tūkstoši eiro, turklāt vienam no īpašniekiem – Andrim Paškauskam pieder arī zemnieku saimniecība, kas tiešmaksājumos saņēmusi vēl vairāk nekā pusmiljonu – 528 995 eiro.

Saņēmēju divdesmitniekā vieni un tie paši īpašnieki (Edgars Silakalns un Ludis Ēriks Gailītis) ir vēl divām saimniecībām – "Agrofirmai Jelgava" un "Agrofirmai Zelta Druva", katra no tām saņēmusi vairāk nekā četrsimt tūkstošus eiro (460 121 un 423 310 eiro).

Lielā divdesmitnieka saimniecības lielākoties nodarbojas ar augkopību, dažos gadījumos – kā "Agrofirma Tērvete" vai "Pampāļi" – tās ir daudznozaru uzņēmumi, kas nodarbina aptuveni 150 strādājošos katra. Salīdzinājumam – "Ingleby Dobele Agro" pēc VID datiem ir tikai 53 darbinieki.

"Latvija ir izvēlējusies principu – nauda seko hektāram, tas ir acīmredzami. Un, ja nauda seko hektāriem, skaidrs, ka tur nav pirmajā vietā cilvēks. Jo vairāk hektāru, jo vairāk naudas, un tas viss ekonomiskais spēks, kas tiek audzēts, viennozīmīgi izspiež cilvēkus no teritorijas," uzskata Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis.

Ja neņem vērā pavisam mazās saimniecības, kuru zemes platība nepārsniedz piecus hektārus, tad visvairāk – 15 447 – saimnieko desmit līdz piecdesmit hektāru platībā. Latvijā pēdējos gados notikusi aizvien lielāka atbalsta maksājumu koncentrācija lielajās saimniecībās. Pie mums aptuveni četras piektdaļas jeb vairāk nekā divsimt miljoni eiro no visas tiešmaksājumu apjoma aiziet vien aptuveni 15% saimniecību, rezumēja raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!