Foto: F64
Ir jāvirzās uz to, lai sākumdeklarēšanos valstī ieviestu no nākamā gada vidus, uzsvēra finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība"), pēc kura domām tas būs nozīmīgs elements ēnu ekonomikas mazināšanai.

Vilks uzsvēra, ka uz sākumdeklarēšanās ieviešanu noteikti ir jāvirzās un tā ir jāīsteno no nākamā gada vidus. Līdzīga apņemšanās ir arī viņa pārstāvētajam politiskajam spēkam "Vienotība".

Šobrīd gan esot vēl jādiskutē, vai šo prasību piemērot visiem aktīvajiem iedzīvotājiem. Zināmas atkāpes deklarēties varētu būt pret cilvēkiem ar zemiem ienākumiem un pensionāriem, kaut gan esot gadījumi, kad tieši uz pensionāru vārda tiekot norakstīti vērtīgi īpašumi un citi aktīvi, norādīja Vilks.

Jau ziņots, ka jau iepriekš darbā pie ēnu ekonomikas plāna saskaņošanas tika panākta vienošanās, ka sākumdeklarēšanās jeb nulles deklarācija fiziskām personām un daļējas nodokļu amnestijas juridiskām personām varētu tikt ieviesta jau no 2011.gada 1.jūlija. Uzņēmējiem tiks piedāvāta iespēja legalizēt nedeklarētu līdzekļu uzkrājumus, nomaksājot noteiktu nodokli. Tāpat piedāvāta soda naudas un nokavējuma naudas dzēšana, ja tiek samaksāts pamatparāds.

Tiks veidots arī īpašs "baltais saraksts", kurā iekļautajiem uzņēmumiem būs priekšrocības valsts pasūtījumu saņemšanā, atvieglota piekļuve Eiropas Savienības fondiem, kā arī tie saskarsies ar mazākām kontrolēm no valsts puses un saņems vienkāršotas administratīvās prasības. Lai iekļūtu sarakstā, uzņēmumam būs jāpierāda, ka tas strādājis legāli, kā arī jāpiekrīt informācijas publiskošanai par sevi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!