Foto: LETA

AS "Liepājas metalurgs" akcionāri Serjegs Zaharjins un Iļja Segals savas akcijas kreditoru klubam tomēr vēl nav nodevuši, otrdien pēc valdības sēdes teica finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Saskaņā ar Vilka un "Prudentia" vadošā partnera Kārļa Krastiņa teikto, Zaharjins un Segals gan iesnieguši parakstītus līgumus par sev piederošo "Liepājas metalurga" akciju nodošanu kreditoriem, taču šo līgumu saturs ir būtiski mainīts un kreditoriem nav pieņemams.

"Līgumi ir apgriezti kājām gaisā," gan atturoties minēt konkrētus Zaharjina un Segala piedāvātos līgumu grozījumus, sacīja Krastiņš.

Tomēr, neraugoties uz Zaharjina un Segala spītēšanos, valdība otrdien nolēmusi atbalstīt sagatavoto "Liepājas metalurga" tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) pasākumu plānu, kas bija jāsagatavo līdz 26. augustam.

Krastiņš uzsver, ka līdz šim visi kreditoru un investoru mēģinājumi vienoties ar "Liepājas metalurga" akcionāriem cietuši fiasko tādēļ, ka akcionāri "spītīgi turas pie savām būtībā bezvērtīgajām akcijām".

"Prudentia" pārstāvis arī pauda, ka šādi akcionāri var rīkoties tikai Latvijas likumos pastāvošo nepilnību dēļ, jo citviet, piemēram, Vācijā, akcijas viņiem jau būtu atsavinātas.

Saskaņā ar Krastiņa teikto, TAP pasākumu plāns, kuru otrdien valdības slēgtajā sēdē atbalstījis arī Ministru kabinets, noteic konkrētus pasākumus, kas noteiktā laikā nepieciešami "Liepājas metalurga" darbības atjaunošanai. Cita starpā TAP plāns, par kura apstiprināšanu vēl jālemj arī katram no kreditoru klubā esošajiem uzņēmuma kreditoriem, paredzot, ka kreditoru klubs iegulda vienu piekto daļu no apgrozāmajiem līdzekļiem, kas nepieciešami darba atsākšanai, bet vēl četras piektdaļas līdzekļu jānodrošina investoram.

"Valsts ieguldījumi tiešā veidā netiek paredzēti," apgalvo Krastiņš.

Savukārt Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš uzsver, ka TAP paredz arī to, ka "Liepājas metalurgam" būs vairāku gadu laikā jāatmaksā Valsts kasei līdzekļi par uzņēmuma vietā atmaksāto kredītu "Unicredit", turklāt par to vēl būs jāmaksā procenti.

"Šo parādu nav plānots dzēst vai kapitalizēt," sacīja Āboliņš, piebilstot, ka Valsts kase no savas puses ir gatava atbalstīt TAP plāna pieņemšanu.

Zaharjina un Segala vilcināšanās piekrist akciju atdošanai uz kreditoru izvirzītajiem nosacījumiem vēl neesot šķērslis TAP sākšanai, taču "TAP būtība" gan paredzot, ka spītīgajiem akcionāriem sev piederošās "Liepājas metalurga" akcijas ir jāatdod kreditoriem vai investoram, uzsvēra "Prudentia" pārstāvošais Krastiņš.

"Ja TAP plāns netiks pildīts, administrators jebkurā brīdī var vērsties tiesā ar uzņēmuma maksātnespējas ierosinājumu," viņš teica.

Vilks un Krastiņš apgalvo, ka interesi par "Liepājas metalurgu" vēl arvien izrāda pat vairāki potenciālie investori, kuri veikuši arī uzņēmuma padziļināto izpēti (due diligence). "Prudentia" uzdevums esot iespēju robežās veicināt konkurenci investoru starpā, lai atrastu investoru, kas spēj ieguldīt uzņēmuma darbības atjaunošanai nepieciešamos līdzekļus.

Jau ziņots, ka "Liepājas Metalurga" akcionāri Sergejs Zaharjins un Iļja Segals piekrita nodot viņiem piederošās finanšu grūtībās nonākušā metalurģijas uzņēmuma akcijas. Savukārt trešais lielākais akcionārs Kirovs Lipmans jau iepriekš pauda gatavību ieguldīt līdzekļus uzņēma glābšanā, ja pārējie divi akcionāri atteiksies no savām daļām "Metalurgā".

"Delfi" jau vēstīja, ka pagājušajā nedēļā kreditoru kluba nolīgtais konsultants "Prudentia" izvirzīja "Liepājas metalurga" akcionāriem Zaharjinam un Segalam ultimātu, saskaņā ar kuru viņiem līdz pirmdienai, 19. augustam ir jānodod kreditoru kluba īpašumā sev piederošās uzņēmuma akcijas.

Lipmans, kurš jau iepriekš paudis gatavību ieguldīt "Liepājas metalurga" glābšanā kreditoru iepriekš prasītos desmit miljonus latu, prasība atdot akcijas neesot izvirzīta. Tā paziņojis pats Lipmans.

Uzņēmums ir nonācis finanšu grūtībās. Kompānijas pamatražošana apgrozāmo līdzekļu trūkuma dēļ ir pārtraukta. Savukārt uzņēmuma lielākie kreditori, tostarp Valsts kase, meklē risinājumus, kā grūtībās nonākušo kompāniju glābt. Gan kreditoru klubs, gan uzņēmuma vadība patlaban meklē kompānijai investoru.

Liepājas tiesa maijā ierosināja uzņēmuma tiesiskās aizsardzības procesa lietu un uzdeva līdz 26.jūlijam iesniegt kompānijas glābšanas plānu. LM tiesai iesniedza lūgumu pagarināt plāna iesniegšanas termiņu par mēnesi, ko tiesa apmierināja.

LM ir lielākais darba devējs Liepājā - kompānija nodarbina aptuveni divus tūkstošus cilvēku. Uzņēmuma akcijas kotē "NASDAQ OMX Riga" otrajā sarakstā. Kompānijas lielākie īpašnieki ir privātpersonas - Zaharjins, Segals un Lipmans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!