Foto: VID

Pērkot viltotas preces un izmantojot pirātisku saturu, patērētājs apdraud ne vien savu veselību un drošību, bet arī rada kaitējumu ekonomikai un finansē organizēto noziedzību, uzsver Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) pārstāvis Hulio Laporta (Julio Laporta). Birojs publiskojis jaunākā pētījuma datus par jauniešu attieksmi pret intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumiem, tai skaitā Latvijā, un tie nav iepriecinoši.

Jaunieši ir mūsu nākotne, un jau šī iemesla dēļ vien ir svarīgi izprast viņu uzvedību un motivāciju, šādi rīkojoties, lai mēs spētu palielināt viņu izpratni par intelektuālā īpašuma tiesībām un to ievērošanas nozīmi. Salīdzinot mūsu pētījumu par jauniešiem un par iedzīvotājiem kopumā rezultātus, redzams, ka gados jauniem patērētājiem ir lielāka tieksme iegādāties viltotas preces un piekļūt pirātiskajam saturam. Kopumā viņi ir vairāk pakļauti gan nejaušai, gan tīšai viltotu produktu iegādei un pirātiska satura izmantošanai, skaidro Laporta.

Viņš arī uzsver, ka tieši jaunieši ir tie, kas nākotnē būs kaut kā radītāji un izgudrotāji, tāpēc viņiem ir jāzina, kā aizsargāt savus darbus, sava radošuma un inovāciju augļus. Viņiem kā patērētājiem ir jāspēj izdarīt apzinātu izvēli.

Kā jūs kopumā raksturotu Latvijas jauniešu attieksmi pret viltotām precēm un pirātisku saturu?

Aplūkojot datus par viltotu preču iegādi, 46% Latvijas jauniešu atzīst, ka pēdējo 12 mēnešu laikā ir apzināti iegādājušies vismaz vienu viltotu preci. Jaunajā pētījumā Eiropas Savienībā kopumā 37% jauniešu atzina, ka tīši iegādājušies viltojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!