Foto: F64
Finanšu grūtībās nonākušais metalurģijas uzņēmums AS "Liepājas metalurgs" varētu nesaņemt no potenciālajiem investoriem 10 miljonu latu aizņēmumu pilnai darbības atjaunošanai, kā tas paredzēts tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) plānā, līdz ar to pēc 30 dienām administratoram varētu nākties lemt par maksātnespējas pieprasīšanu.

LM administrators Haralds Velmers portālam "Delfi" sacīja, ka šobrīd "nav neviena dokumenta, kas norādītu, ka ir saņemts vai tuvākajā laikā tiks saņemts TAP plānā paredzētais aizdevums". Tā kā "10 miljonus latu neviens tāpat nedod" un likums paredz, ka LM šādas darbības jāsaskaņo ar administratoru, tad tas, ka līdz šim ar administratoru tas nav saskaņots, rada bažas par to, vai naudu izdosies saņemt, sacīja Velmers.

Tā kā 10 miljoni latu LM bija jāsaņem līdz 30.septembrim – šādu termiņu pirmās aizdevuma daļas saņemšanai noteikusi tiesa -, bet tas šobrīd nav saņemts un nav pierādījumu, ka tuvākajā laikā tas tiks saņemts, tad tagad administratoram 30 dienu laikā no pirmdienas, 30.septembra ir iespēja lūgt grozīt TAP plānu. Ja tas netiek izdarīts, tad jālemj par maksātnespējas pieteikuma iesniegšanu.

Šī ir pēdējā iespēja novērst TAP plāna pārkāpumus, pretējā gadījumā var nebūt iespējams izvairīties no maksātnespējas, sacīja Velmers, aicinot uzņēmuma akcionārus rīkoties aktīvi, jo "ar runāšanu vien nauda nerodas, ir jābūt reālai rīcībai".

Pēc 30 dienām būs jāpieņem lēmums par to, vai TAP plāns tiek vai netiek pildīts un vai uzņēmums ir spējīgs atjaunot savu darbību. Ja uzņēmums šajā laikā nebūs pierādījis spēju pildīt TAP plānu, tad administratoram būs jāvēršas tiesā ar lūgumu pasludināt LM maksātnespēju, skaidroja Velmers.

Katra diena, kad neskaidrā situācija uzņēmumā turpinās un tas faktiski tiek uzturēts "dežūrrežīmā" un nestrādā pilnvērtīgi, rada tam zaudējumus, kas pēc aptuvenām aplēsēm ir 500 000 latu mēnesī, sacīja Velmers.

Kreditoru prasījumi pret LM ir 128 miljoni latu, bet šī summa līdz šim neesot pieaugusi.

Jau ziņots, ka LM nonācis finanšu grūtībās un pārtraucis ražošanu. Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja LM vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit" - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica LM valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

Liepājas tiesa iepriekš apstiprinājusi TAP pasākumu plānu, ko ir izstrādājuši uzņēmuma speciālisti un kas ir saskaņots ar visiem nodrošinātajiem un vairāk nekā 55% nenodrošināto kreditoru, kā arī ar kreditoru kluba pieaicināto finanšu konsultantu "Prudentia Advisers".

Uzņēmumam noteikta tiesiskā aizsardzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!