Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Elektroauto uzlādes tirgus šobrīd ir piesātināts un, ņemot vērā mazo elektroauto skaitu, tuvāko gadu laikā tirgus būs īslaicīgi pārsātināts ar uzlādes stacijām, prognozē AS "Virši-A" valdes priekšsēdētājs Jānis Vība.

Viņš norādīja, ka "Virši-A" elektroauto uzlādes tīklā plāno investēt divus miljonus eiro. Projekta pirmajā posmā plānots elektrouzlādes tīklu attīstīt 20 stacijās, uzstādot uzlādes stacijas ar jaudu 150 kilovatu (kW).

Vība stāstīja, ka uzlādes tīkla attīstība būs tuvākā gada vai divu fokuss. Stacijas lielākoties būs galveno autoceļu tuvumā, kur transporta plūsma ir vislielākā, un arī lielākajās Latvijas pilsētās.

Savukārt nedaudz tālākā nākotnē "Virši-A" uzlādes stacijas varētu izvietot arī ārpus savu degvielas uzpildes staciju tīkla, piemēram, pie veikalu tīkliem vai kādiem citiem objektiem ar intensīvu satiksmi tuvumā.

"Ir skaidrs, ka vieglais automašīnu segments pakāpeniski virzīsies uz zaļo enerģiju un elektrība vieglajam segmentam ir visloģiskākais risinājums. Jāmin gan, ka pašlaik Latvijas tirgū ir apmēram 3000 elektroauto no kupumā apmēram 700 000 vieglo automašīnu. Tas nozīmē, ka elektroauto šobrīd ir aptuveni 0,4% no kopējā tirgus," teica Vība, piebilstot, ka pagaidām šī tirgus daļa ir ļoti neliela.

Vība arī pauda pārliecību, ka potenciāls šim segmentam ir liels un tāpēc, domājot ilgtermiņā, no biznesa loģikas ir pamatoti infrastruktūru veidot jau tagad.

Pēc "Virši-A" vadītāja teiktā, prognozēts, ka līdz 2030. gadam Latvijā varētu būt ap 60 000 elektroauto. "Tas joprojām būs zem 10% no kopējā tirgus, bet tas ir apjoms, ar kuru veidot biznesu," skaidroja Vība.

Jautāts, vai nebiedē konkurence šajā segmentā, Vība teica, ka tirgus šobrīd ir piesātināts. Viņš arī pauda pārliecību, ka gada divu laikā tirgus būs arī īslaicīgi pārsātināts ar uzlādes stacijām, ņemot vērā mazo elektroauto skaitu.

"Tas gan ir jautājums par ilgtermiņu. Galvenie plusi, ko mēs redzam savā pusē attiecībā pret konkurentiem, ir tieši ātrās, ultra ātrās uzlādes iespējas," skaidroja "Virši-A" valdes priekšsēdētājs, piebilstot, ka otrs lielais pluss ir tas, ka "Virši-A" uzlādes stacijas primāri atradīsies pie esošajām degvielas uzpildes stacijām, kas nozīmē klientam papildu pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!