Foto: Publicitātes foto

Latvijas degvielas un alternatīvo enerģijas avotu tirgotājs AS "Virši-A" ("Virši") atzīts par uzvarētāju AS "Daugavpils satiksme" izsludinātajā iepirkumā par tai piederošo autobusu uzpildi ar saspiesto dabasgāzi (CNG).

Lai nodrošinātu “Daugavpils satiksmei” ērtu pieeju CNG infrastruktūrai, “Virši” lēma par labu tīkla ģeogrāfiskā pārklājuma paplašināšanai – pilna servisa uzpildes staciju Daugavpilī plānots atklāt 2022. gada otrajā pusē.

Saskaņā ar iepirkuma dokumentāciju līgums paredz CNG piegādi ne mazāk kā 35 autobusiem. Paredzamais CNG patēriņš ir 80 tūkst kg mēnesī 5 gadu garumā. “Virši” uzpildes stacija tiks izbūvēta Daugavpilī, Kārklu ielā. Plānotie saspiestās dabasgāzes uzpildes risinājumi tiks pielāgoti “Daugavpils satiksme” autobusu vajadzībām un ļaus realizēt gan ātro, gan lēno CNG uzlādi.

“Sadarbība ar kompāniju “Virši-A” ļauj “Daugavpils satiksmei” realizēt projektu par vecā autobusu parka nomaiņu, mainot vecus autobusus uz jaunu, videi draudzīgu transportu. “Daugavpils satiksme” kļūs par vienu no “tīrākajiem” Latvijas transporta uzņēmumiem, un Daugavpils pilsēta būs daudz tīrāka,” uzsver AS “Daugavpils satiksme” valdes loceklis Sergejs Blagoveščenskis.

“Virši” mērķis ir turpināt būtiski paplašināt tīrākas enerģijas avotu klāstu ar tādiem produktiem kā elektrība, biometāns, saspiestā dabasgāze (CNG), sašķidrinātā dabasgāze (LNG) un ūdeņradis.

“Turpinām pirms diviem gadiem iesākto saspiestās dabasgāzes infrastruktūras attīstības ceļu un šobrīd CNG produktu nodrošinām septiņās uzpildes stacijās. Saspiestās dabasgāzes ekonomiskās un ekoloģiskās priekšrocības ir galvenais iemesls, kāpēc to kā alternatīvam transporta degvielas veidam tiek veltīts arvien vairāk uzmanības. CNG tīkla strauju attīstību esam paredzējuši arī savos stratēģiskajos uzņēmuma attīstības plānos un paredzam, ka tuvākajos divos gados dabasgāzi daļēji vai pilnībā aizstās biometāns, kas kvalitātes ziņā ir līdzvērtīgs dabasgāzei, taču kā enerģijas avots ir ar izteikti zemām siltumnīcefekta gāzu emisijām. Biometāns ir vērā ņemama mazizmešu degviela, kam nākotnē tiek paredzēta būtiska loma smagā transporta segmentā. Tehniski biometāna uzpildei tiks izmantota jau pieejamā CNG uzpildes infrastruktūra,” skaidro “Virši” valdes priekšsēdētājs Jānis Vība.

Kopš 2019. gada “Virši” atklājuši septiņas CNG uzpildes stacijas – Krustpilī, Rīgā (Lubānas ielā), Babītē, Rēzeknē, Olainē, Brocēnos, Liepājā.

AS “Virši-A” ir straujāk augošais pašmāju degvielas tirgotājs ar 26 gadu pieredzi Latvijas degvielas tirdzniecības nozarē. Šobrīd “Virši-A” tīklā ir 63 spēka stacijas, no kurām 61 ir pilna servisa, un tajā strādā vairāk nekā 627 darbinieki visos Latvijas reģionos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!