Foto: LETA
Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma atbalstam no mājsaimniecībām saņemti 249 tūkstoši pieteikumu. Populārākā atbalsta veida statusu saglabā vienreizējs atbalsta maksājums 60 eiro apmērā par apkurē izmantoto malku, ja nav čeka, bet salīdzinoši maz pieteikumu bijis atbalstam par apkurē izmantoto elektroenerģiju, šādus datus atklāj SIA "ZZ Dats" direktors un epakalpojumi.lv izstrādātājs Edžus Žeiris.

132 tūkstoši pieteikumu reģistrēti portālā epakalpojumi.lv – visaktīvāk Rīgā un Pierīgā, bet pārējos klātienē reģistrējuši pašvaldību pārstāvji.

Mājsaimniecības atbalstam par apkures vajadzībām iegādāto granulu, skaidu brikešu, malkas, dīzeļdegvielas vai sašķidrinātās naftas gāzes kurināmo, klāt iesniedzot maksājumu apliecinošu dokumentu, var pieteikties vēl līdz šā gada 31. aprīlim, bet atbalstam par izmantoto elektroenerģiju varēs turpināt reģistrēties līdz maija beigām.

Atbalstā valsts iedzīvotājiem izmaksājusi jau 15,10 miljonus eiro, norāda Žeiris.

Aizvien populārākā atbalsta veida statusu saglabā vienreizējs atbalsta maksājums 60 eiro apmērā par apkurē izmantoto malku, mājsaimniecībai neuzrādot čeku. To varēja iesniegt līdz 2022. gada 30. novembrim, un par šo atbalsta veidu ir 89,1% no visiem pieteikumiem.

Dati par atbalsta pasākumiem mājsaimniecībām apkopoti 2023. gada 13. martā par periodu no 2022. gada 1. oktobra.

Granulu iegādē tiek kompensēta 50% no summas, kura pārsniedz 300 eiro/tonnā vienlaicīgi atbalstam nepārsniedzot 100 eiro/tonnā.

Malkas iegādē, uzrādot iegādi apliecinošus dokumentus, tiek kompensēta 50% no summas, kura pārsniedz 40 eiro/ber.m3 atbalstam nepārsniedzot 15 eiro/ber.m3. Ja mājsaimniecībā apkurei tiek izmantota malka un tā iegādāta līdz šī gada 31.augustam, un nav saglabāts maksājumu apliecinošs dokuments, līdz 2022. gada 30. novembrim bija iespējams pieteikties vienreizējam atbalsta maksājumam 60 eiro apmērā.

Ja mājsaimniecībā apkurē tiek izmantota elektroenerģija, kompensēts tiek patēriņš, kas pārsniedz 500 kWh/mēnesī un tiek kompensēti 50% no elektroenerģijas cenas, kas bez PVN pārsniedz 0,160 eiro/kWh vienlaicīgi atbalstam nepārsniedzot 2000kWh un 0,100 eiro/kWh.

SIA "ZZ Dats" ir izstrādājusi vienotu e-pakalpojumu portālu epakalpojumi.lv, kur sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām tiek sniegti dažāda līmeņa e-pakalpojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!