Foto: LETA
AS "Latvijas Valsts meži" pabeiguši savā apsaimniekošanā esošo mežu sertificēšanu pēc PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) sertifikācijas sistēmas, informēja uzņēmums.

Neatkarīgie auditori, kas pārbaudījuši visas astoņās Latvijas Valsts mežu mežsaimniecībās, ir konstatējuši, ka uzņēmums apsaimnieko mežus līdzsvaroti un atbilstoši vides, sociālām un ekonomiskām prasībām.

Meža apsaimniekošanas sertifikāciju ir veikušas divas neatkarīgas starptautiskas sertifikācijas organizācijas – "BM Trada" un SGS, sertifikāti ir piešķirti uz pieciem gadiem – līdz 2016. gadam. Līdz ar to ikviens koksnes pircējs – gan Latvijā, gan ārvalstīs – var būt drošs, ka sertificētā koksne un tās izstrādājumi, kas apzīmēti ar PEFC eko marķējumu, ir saražoti atbilstoši augstākajiem ekoloģiskajiem, sociālajiem un ētiskajiem standartiem.

Uzņēmums jau iepriekš saņēmis arī PEFC Koksnes piegāžu ķēdes sertifikātu, kas nodrošina iespējas sertificētu koksni piegādāt pārstrādes uzņēmumiem. Šobrīd Latvijā strauji pieaug to koksnes pārstrādes uzņēmu skaits, kas izvēlas savu produktu piegādes ķēdi sertificēt pēc PEFC sertifikācijas sistēmas, līdz ar to pieprasījums pēc šādas koksnes arvien palielinās.

AS "Latvijas valsts meži" valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks norāda, ka "visu astoņu mūsu uzņēmuma mežsaimniecību sertificēšana palielinās ar zaļo kvalitātes zīmi apzīmētas koksnes piegādes mūsu klientiem un palīdzēs tiem noturēt un paplašināt Latvijas koksnes izstrādājumu pozīcijas pasaules tirgū".

PEFC ir vislielākā zaļā meža sertifikācijas sistēma pasaulē: ir apstiprinātas 30 nacionālās PEFC sertifikācijas shēmas, kuras ir atzinusi PEFC Padome, un atbilstoši apstiprinātajiem nacionālajiem PEFC standartiem ir sertificēti aptuveni 239 miljoni hektāru mežu. Savukārt PEFC piegādes ķēdi ir sertificējuši 8470 uzņēmumu visā pasaulē. PEFC sertificēta koksne ir pieprasīta Latvijai ļoti nozīmīgos eksporta tirgos – Vācijā, Lielbritānijā, Japānā.

Jau ziņots, ka augusta sākumā "Latvijas valsts meži" sācis pircējiem piedāvāt pēc PEFC sistēmas sertificēto koksni. Iepriekš valsts meži tika sertificēti pēc FSC sistēmas, taču pērn šā sertifikāta darbība valsts mežos tika apturēta, ņemot vērā auditora slēdzienu, ka saimniekošana mežos neatbilst labas mežsaimniecības praksei. Pēc atkārtota audita tomēr LVM saimnieciskā darbība tika atzīta par atbilstošu FSC darbībai un kritērijiem, taču uzņēmums nolēma turpmāk savu produkciju sertificēt pēc abām sistēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!