Foto: PantherMedia/Scanpix

Saistībā ar jauno Subsidētās elektroenerģijas nodokli (SEN) Satversmes tiesā varētu vērsties vismaz 130 atjaunojamās enerģijas ražotāji, informēja Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācijas (LAEF) preses sekretāre Lita Freimane.

Viņa skaidroja, ka SEN mērķis ir ierobežot elektroenerģijas kopējās cenas pieaugumu, lai tādējādi nodrošinātu tautsaimniecības konkurētspēju un nepalielinātu mājsaimniecību enerģētisko nabadzību, taču LAEF jau tad, kad Saeimā tika iesniegts likumprojekts par SEN, norādīja, ka konkrētā nodokļa ieviešana pati par sevi nemazina obligātā iepirkuma kopējās izmaksas un nav garants elektroenerģijas cenas samazināšanai.

Laikā, kad SEN kā likumprojekts tika iesniegts Ministru kabinetā izskatīšanai, LAEF sniedza atzinumu par to, ka likumprojekts ir neprecīzs, neizstrādāts un nepamatots. Iebildumi netika ņemti vērā un patlaban ir radusies situācija, kurā ir daudz neskaidrību, kas saistītas ar SEN likumu. "Visredzamākā neskaidrība patlaban ir Lauku atbalsta dienesta un Ekonomikas ministrijas noteiktās procentu likmes," atzina Freimane.

Tāpat LAEF pārstāve stāstīja, ka pēdējās dienās izskanējušie pārmetumi nozarei, ka elektroenerģijas cena celsies obligātās iepirkuma komponentes (OIK) dēļ, respektīvi, atjaunojamās enerģijas ražotāju dēļ. "Tas ir absurds. Atjaunojamās enerģijas daļa OIK veido aptuveni 6% no elektrības cenas patlaban, līdz ar to ir pilnīgi neloģiski apgalvot, ka šāds lielums elektroenerģijas cenā var radīt tās pieaugumu par 40%," uzsvēra Freimane.

Viņa informēja, ka nozares pārstāvji sniegs sūdzību tiesā visu iepriekš minēto iemeslu dēļ, kā arī tādēļ, ka SEN dēļ īsā laika posmā var vairākumam elektroenerģijas ražotāju var likt izbeigt komercdarbību arī maksātnespējas ceļā.

"Tas nozīmēs ievērojamus zaudējumus kredītiestādēm, darbavietu skaita samazināšanos, bezdarbnieku pabalsta izmaksu pieaugumu un nodokļu maksājumu nesaņemšanu valsts budžetā," piebilda federācijas pārstāve.

LAEF uzskata, ka, ievērojot Satversmi, SEN rada elektroenerģijas ražotāju tiesību uz īpašumu aizskārumu, elektroenerģijas ražotāju tiesiskās paļāvības aizskārumu, kā arī ar SEN tiek panākta nevienlīdzīga attieksme pret elektroenerģijas ražotājiem.

"Satversmes tiesā vērsīsies vismaz 130 nozares dalībnieki. Tiesa, LAEF kā nevalstiska organizācija tiesā nevērsīsies, jo pati nenodarbojas ar enerģijas ražošanu un nav saņēmusi elektroenerģijas obligātā iepirkuma tiesības. Lai vērstos ar konstitucionālo sūdzību Satversmes tiesā, privātpersonai ir jāpierāda savu pamattiesību aizskārums. Konkrētajā gadījumā LAEF palīdz koordinēt konstitucionālo sūdzību sagatavošanu un sniedz savu atbalstu iespēju robežās," informēja Freimane.

LAEF ir nozari vienojoša federācija, tās biedri ir Latvijas Ilgtspējīgas attīstības institūts, Latvijas Atjaunojamās enerģijas konfederācija, Latvijas Bioenerģijas asociācija, Latvijas Biogāzes asociācija, Latvijas Biomasas asociācija "LATBIO", Mazās Hidroenerģētikas asociācija, Vēja Enerģijas asociācija, Vēja elektroenerģijas ražotāju savienība un Saules enerģijas asociācija.

Jau ziņots, ka no šā gada 1.janvāra stājās spēkā Subsidētās elektroenerģijas nodokļa (SEN) likums, kura mērķis ir ierobežot elektroenerģijas kopējās cenas pieaugumu. SEN piemēros līdz 2017.gada 31.decembrim. Nodokļa likme tiek noteikta, ņemot vērā stacijā izmantotā energoresursa veidu.

Tika noteiktas šādas SEN likmes - ar 15% tiek aplikts saņemtais atbalsts, ja elektroenerģijas ražošanai izmanto fosilos energoresursus, ar 10% tiek aplikts saņemtais atbalsts, ja elektroenerģijas ražošanai izmanto atjaunojamos energoresursus. Bet, lai neradītu būtisku ietekmi uz centralizētas siltumapgādes sistēmā piegādātās siltumenerģijas gala tarifa pieaugumu, siltumapgādē tiek piemērota SEN likme 5%.

Savukārt šā gada februārī Ekonomikas ministrija (EM), nosakot jaunā subsidētās enerģijas nodokļa (SEN) likmes, šokējusi elektrības ražotājus. EM izveidojusi subsidētās elektroenerģijas ražotāju reģistru, kurā iekļauti tie elektroenerģijas ražotāji Latvijā, kuriem ir pienākums maksāt SEN, kā arī noteikts viņiem maksājamā nodokļa apmērs.

Minētajā reģistrā norādīts, ka faktiski visiem biogāzes ražotājiem, pretēji iepriekš noteiktajam, SEN likme būs nevis 5%, bet gan 10%. Savukārt tiem elektrības ražotājiem, kas izmanto dabasgāzi, likme lielākoties ir 5%.

Vēlāk ministrija informēja, ka Lauku atbalsta dienests precizējis subsidētās elektroenerģijas ražotāju reģistra datus, vairākiem elektrības ražotājiem samazinot SEN likmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!