Foto: LETA

Izmaiņas likumos, kuri skar čaulas kompāniju darbības ierobežošanu, nevar skart reāli strādājošus tranzīta uzņēmumus. Tādēļ nav skaidrs, ar ko tika pamatoti apgalvojumi par kaitējumu tranzītam, kuri izskanēja pirms stingrāko likuma prasību pieņemšanas, intervijā aģentūrai LETA sacīja "Vitol Baltics" valdes priekšsēdētājs Roberts Kirkups.

"Es nesaprotu, kādēļ tas ietekmētu tranzīta nozari. Neviens tā arī skaidri to nav pateicis. Ja jūs paskatāties uz mūsu uzņēmumiem, kuri tiešā veidā pieder "Vitol" grupai, tad es nesaskatu, kādā veidā šīs izmaiņas likumdošanā varētu mūs ietekmēt. Ja tu nodarbojies ar uzņēmējdarbību, ja tev ir reāli aktīvi, es te nesaskatu nekādas problēmas. Jā, arī mēs vērtēsim, kā izmaiņas likumos ietekmēs mūsu biznesu, bet teikt, ka tas apturēs tranzītu... Es gribētu, lai tie, kuri to saka, minētu reālus piemērus," teica Kirkups.

Viņš pieļāva, ka patiesībā iebildumi ir saistīti ar prasībām atklāt patiesā labuma guvējus uzņēmumos.

"To dažkārt ir ļoti grūti noskaidrot, un es zinu, ka ir cilvēki, kuri ir ļoti neapmierināti, kad saņem pieprasījumus no bankām atklāt, kuri ir patiesā labuma guvēji to uzņēmumos. Vai jaunās prasības ietekmēs šo jautājumu? Pilnīgi noteikti. Vai tas ir labi? Es tā domāju. Tādēļ kopumā šīs izmaiņas likumdošanā Latvijai ir ļoti pozitīvas," sacīja Kirkups.

Jau vēstīts, ka aprīļa beigās Saeima pieņēma Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma izmaiņas, kas paredz Latvijā reģistrētām bankām turpmāk aizliegt sadarboties ar čaulas kompānijām un apkalpot to kontus. Atbilstoši likumam par čaulas kompānijām uzskata tādus uzņēmumus, kuri nevar pamatot savu saimniecisko darbību un kuri reģistrēti valstīs, kas neprasa iesniegt finanšu pārskatus.

Savukārt masu medijos parādījās vairāku, pārsvarā gan vārdā nenosauktu, tranzīta uzņēmumu pārstāvju teiktais, ka caur šīm prasībām tiek grauta arī tranzīta nozare un bankas atsakoties apkalpot tranzīta kompāniju kontus. Turklāt čaulas kompāniju izmantošana tranzīta nozarē esot vispārpieņemta prakse visā Eiropā.

"Vitol Baltics" atbild par enerģētikas un transporta koncernam "Vitol" Latvijā piederošo uzņēmumu – "Latvijas kuģniecība", LSC, VNT, "LatRosTrans", "Ventspils nafta" un "LASCO Investments" – darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!