Foto: Publicitātes attēli

Ar Igaunijas – Latvijas programmas atbalstu, tiek veidots dvīņu pilsētas Valgas – Valkas centrs. Pirmdien, 9. decembrī, Valgas apmeklētāju centrā (bijušajā Valkas Rātsnamā) tiks parakstīts trīspusējs līgums starp Valgas pagasta domi, Valkas novada domi un būvdarbu firmu AS "Trev-2 Grupp" par projekta "Valgas – Valkas Dvīņu pilsētas centra attīstība" būvdarbu uzsākšanu, informē Valkas novada dome. Portāls "Delfi" piedāvā ielūkoties vizuālajos materiālos, kādas plānotas izmaiņas pilsētās.

Būvdarbu ietvaros paredzēts izbūvēt gājēju tiltu ar šūpolēm pāri Varžupītei, centrālo laukumu ar skatuvi/ nojumi un bērnu rotaļu laukumu, gājēju takas gar Varžupīti, pie Ramsi ūdensdzirnavām ierīkot kultūras un sporta aktivitāšu centru, kā arī Raiņa/ Sõpruse ielu posmā no Latgales ielas Latvijā līdz Raja ielai Igaunijā pārveidot par gājēju ielu, tādējādi savienojot dvīņu pilsētas centrus.

Projekta kopējās izmaksas ir 4,94 miljoni eiro, t.sk., ERAF finansējums trīs miljoni eiro. Valkas novada domes budžets projektā ir 3,18 miljoni eiro, t.sk., Eiropas finansējums ir 1,51 miljons eiro un valsts budžeta dotācija 88,90 tūkstoši eiro. Kopējās būvdarbu izmaksas sadalītas šādi: Valga – 1,94 miljoni eiro, Valka – 2,98 miljoni eiro.

Galvenais mērķis ir radīt atraktīvu un cilvēkiem draudzīgu risinājumu kopējai ārtelpai uz Igaunijas – Latvijas robežas dvīņu pilsētā Valgā – Valkā. Projekta rezultātā Valgas – Valkas iedzīvotājiem un pilsētas viesiem būs radīta unikāla teritorija, ko varēs izmantot ikdienā un kur varēs rīkot dažādus pārrobežu pasākumus, tādus kā Valgas – Valkas robežtirgus.

Lai veicinātu pārrobežu aktivitātes un dvīņu pilsētas vienotību, projekta ietvaros ir plānots organizēt dažādus pasākumus, piedalīties dažādās mārketinga aktivitātēs un radīt jaunus kopīgus informācijas kanālus. Ar dažādu pasākumu un aktivitāšu palīdzību ValgaValka vēlas piesaistīt vietējos iedzīvotājus un tūristus atjaunotai pilsētai sirdij un palielināt teritorijas aktīvu izmantošanu, kā arī veicināt dažādu pakalpojumu pieprasījuma pieaugumu, kas radītu labu iespēju potenciālajiem investoriem un, tādējādi, nodrošinātu teritorijas ilgtermiņa attīstību.

Jāatgādina, ka Valkas novada dome un Valgas pilsētas valde 2016. gadā rīkoja starptautisku arhitektūras konkursu "Valgas – Valkas dvīņu pilsētas centra teritorijas un gājēju ielas koncepcija". Konkursa mērķis bija atrast labāko un piemērotāko risinājumu kopīgai pilsētas teritorijai abpus Latvijas un Igaunijas robežai un gājēju ielai. No septiņiem darbiem, kas kvalificējās konkursam, par labāko tika atzīts darbs ar nosaukumu "Cross-border Strands". Šī darba autori ir arhitektu grupa no Barselonas Spānijā.

Konkursa uzvarētāju piedāvājuma apraksts, skices.

2016. gada beigās Valkas novada dome, Valgas pilsētas valde un arhitektu birojs "In Project Studio Barcelona SPC", kuru pārstāv konkursā uzvarējušie arhitekti, noslēdza trīspusēju sadarbības līgumu par Valgas – Valkas dvīņu pilsētas centra teritorijas un gājēju ielas būvprojekta izstrādāšanu. Līguma kopējā summa bija 126,10 tūkstoši eiro. Savukārt 2019. gada maijā Valgas pilsētas valde izsludināja projekta "Valgas – Valkas Dvīņu pilsētas centra attīstība" būvdarbu iepirkumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!