Foto: DELFI

Valsts kontrole konstatējusi trūkumus Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) ārējo ekonomisko pārstāvniecību finansējuma plānošanā un uzskaitē.

Valsts kontroles revīzijā par Ekonomikas ministrijas 2019. gada pārskata sagatavošanas pareizību norādīts uz konstatētiem trūkumiem efektīvā ārējās ekonomiskās politikas ieviešanas pasākumu plānošanā un rezultātu uzskaitē, kā arī ārējo ekonomisko pārstāvniecību finansējuma plānošanā un uzskaitē.

Revīzijā norādīts, ka LIAA programmas "Ārējās ekonomiskās politikas ieviešana" ietvaros sniegtie atbalsta pasākumi netiek pietiekami mērķtiecīgi orientēti uz prioritāri atbalstāmām eksporta nozarēm, kuras ir ar augstāku pievienoto vērtību, un mērķa nozarēm, kurās pastāv visaugstākās perspektīvas piesaistīt ārvalstu tiešās investīcijas.

"Uz augsto un vidēji augsto tehnoloģiju nozarēm ir attiecināmi ne vairāk kā 25% no plānotajiem eksporta veicināšanas pasākumiem, līdz ar to pastāv risks, ka nav nodrošināta efektīva pieejamo budžeta līdzekļu izmantošana," atzīmē Valsts kontrole.

Tāpat revīzijā konstatēts, ka LIAA Ārējo ekonomisko pārstāvniecību izdevumi 2019. gadā par 24% pārsniedza sākotnēji plānotos. "LIAA izveidotā kontroles sistēma pārstāvniecību izdevumu plānošanai un izdevumus apliecinošo attaisnojuma dokumentu uzraudzībai nenodrošina izdevumu lietderības izvērtēšanu un iespēju izsekot katra saimnieciskā darījuma norisei," norādīja Valsts kontrolē.

Revīzijā, izlases veidā pārbaudot avansa norēķinus un tiem pievienotos izdevumus apliecinošos attaisnojuma dokumentus, nav gūta pārliecība par pārstāvniecību izdevumu 33 329 eiro apmērā attiecināmību uz pārstāvniecību darbības nodrošināšanu - 30 761 eiro apmērā transportlīdzekļu uzturēšanai un degvielas izdevumiem, 2568 eiro - taksometru pakalpojumu un sabiedriskā transporta izdevumiem.

Savukārt, pārbaudot naudas līdzekļu atlikumus, revīzijā konstatēts, ka LIAA 11 gadus nav veikusi darbības, lai nodrošinātu finansējuma atlikuma ārējo ekonomisko pārstāvniecību atvēršanai 157 868 eiro apmērā efektīvu izmantošanu.

Valsts kontrolē skaidroja, ka finansējuma atlikums faktiski turēts LIAA kontā, tas nav izmantots atbilstoši paredzētajam mērķim, kā arī 11 gadu laikā inflācijas dēļ ir samazinājusies tā vērtība. Valsts kontrole iesaka šos līdzekļus ieskaitīt valsts budžetā vai novirzīt citiem mērķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!