Foto: Publicitātes attēli

Latvijas Meža nozares arodbiedrība (LMNA) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) saņēmusi vēl vienu vēstuli no Valsts meža dienesta (VMD) darbiniekiem par VMD reorganizāciju un tās strukturālās reformas izstrādes gaitu, kuru šobrīd nolemts ieviest pakāpeniskāk, tomēr tā joprojām neatbilst optimālas valsts pārvaldes darba organizēšanas principiem un tās realizācija rada draudus VMD deleģēto valsts funkciju izpildei.

Vēstulē teikts, ka VMD ģenerāldirektores A. Stašānes izstrādātais jaunais VMD struktūras variants šobrīd nav tiesiski pamatots, un tas neatbilst valsts pārvaldes darba organizēšanas un organizācijas kultūras principiem, lai iestādē varētu īstenot labu pārvaldību - strādāt sabiedrības labā, veicinot iedzīvotāju uzticēšanos. Darbinieku aptauja apliecina, ka 81% VMD mežziņu neatbalsta VMD ģenerāldirektora plānoto strukturālo reformu.

VMD darbinieku Pārmaiņu konsultatīvā grupa izstrādājusi un iesniegusi Zemkopības ministrijai priekšlikumu VMD struktūras izmaiņām. Darbinieku veiktajā aptaujā 78% no nodarbinātajiem izteikuši tam atbalstu.

VMD misija ir nodrošināt meža un medību resursu ilgtspējīgu apsaimniekošanu, izveidojot mūsdienīgu un efektīvu valsts pārvaldes iestādi, kurā iespējams strādāt, ievērojot labu pārvaldību. Tāpēc VMD Pārmaiņu konsultatīvā grupa, kas ir izveidota ar VMD ģenerāldirektora rīkojumu, un kurā iekļauti struktūrvienību ievēlēti pārstāvji,

izstrādāja priekšlikumu VMD struktūrai, lai varētu efektīvāk organizēt darbu. Un tas ir - saglabāt VMD struktūrvienības reģionos, veicot to skaita optimizāciju, stiprināt mežniecības, jo tajās tiek pieņemti vairāk nekā 90% no visiem VMD lēmumiem un nodrošināta klientu apkalpošana, kā arī saglabāt amatpersonas atbildību par uzraudzības darbu noteiktā teritorijā (apgaitā) un iespēju mežzinim sniegt nepastarpinātas konsultācijas par normatīvo aktu ievērošanu meža īpašniekiem un iegūt atgriezenisko saiti, tādejādi turpinot uzturēt labas pārvaldības un «konsultē vispirms» principu iestādē.

Apgaitu saglabāšanā ļoti būtisks aspekts ir tas, ka mežzinis labi pārzina teritoriju - situāciju mežā, tās infrastruktūru (stigas, ceļus, ūdens ņemšanas vietas), kas ir būtiski operatīvai rīcībai meža ugunsgrēka gadījumā un var būt noderīgi valsts apdraudējuma gadījumā. Iesniegtais priekšlikums satur arī citus uzlabojumus esošajā VMD darba organizācijā.

VMD valsts deleģētās funkcijas ir meža uguns apsardzība un ugunsdzēsība, meža apsaimniekošanas un izmantošanas, meža veselības stāvokļa uzraudzība, medību uzraudzība un dabas vērtību saglabāšana Latvijas mežos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!