Foto: Publicitātes foto

"Ventspils naftas" (VN) grupas lielākā akcionāra "Vitol" ieņēmumi pērn samazinājušies līdz 270 miljardiem ASV dolāru (246 miljardi eiro), kas ir kritums par 12%, salīdzinot ar 2013.gadu, informēja uzņēmumā.

2013.gadā ieņēmumi sasniedza 307 miljardus ASV dolāru (279 miljardus eiro).

Pārdotās jēlnaftas un naftas produktu kopapjoms bija 268 metriskās tonnas (mt), savukārt gadu iepriekš - 276 mt. Kopumā veikti 6053 kuģu reisi (2013.gadā - 6065), savukārt dabasgāzes pārdošanas apjomi sasniedza 1202 teravatstundas (TWh), kas ir nedaudz mazāk nekā gadu iepriekš, kad pārdošanas apjomi sasniedza 1297 TWh.

Elektroenerģijas pārdošanas apjoms sasniedza 117 TWh (2013.gadā - 94 TWh), bet ogļu pārdošanas apjomi - 34 megatonnas (2013.gadā - 51 Mt).

Kā būtiskākos notikumus biznesā "Vitol" min "Shell" Austrālijas naftas pārstrādes sektora iegādi un "Viva Australia" darbības sākšanu. Tāpat kompānija sākusi jauna līmeņa naftas un gāzes projektus Ganā sadarbībā ar ENI un GNPC, tāpat sekmīga bijusi "VTTI Energy Partners MLP", kas ir daļa no VTTI, akciju kotēšana Ņujorkas biržā (NYSE) un investīciju ieguldīšana Eiropas pārstrādes un izplatīšanas uzņēmumā "Varo Energy".

"Vitol" prezidents un izpilddirektors Ians Teilors skaidro, ka 2014.gada pēdējā ceturksnī piedzīvotais straujais jēlnaftas cenu kritums atstāja iespaidu uz "Vitol" plānotājiem ieņēmumiem - tie nokritās līdz 270 miljardiem ASV dolāru (246 miljoni eiro). Uz neilgu brīdi tirgus radīja interesantas iespējas fiziskam tirgotājam par spīti eksistējošajiem papildu izaicinājumiem saistībā ar fizisko kravu cenu nodrošināšanu (hedžēšanu) ļoti svārstīgajā tirgū.

"Šobrīd esam koncentrējuši savu uzmanību uz pārstrādes sektora portfeļa attīstību. "Shell" Austrālijas naftas pārstrādes sektora un Grīlongas pārstrādes rūpnīcas iegāde nodrošināja mums nozīmīgu klātbūtni un ietekmi Āzijas-Klusā okeāna reģionā, tajā vēl papildus tiks ieguldīti 115 miljoni ASV dolāru (104 miljoni eiro)," skaidro Teilors.

Savukārt Eiropā uzņēmums turpināja investīcijas "Varo Energy" pārstrādes un izplatīšanas uzņēmumā, kas "Vitol" pieder kopā ar "Carlyle Group". Tajā 2015.gadā ir plānots investēt vairāk nekā 50 miljonus ASV dolāru (45,57 miljoni eiro). Vienlaikus "Vivo Energy", kam ir "Shell" licence darbībai 16 Āfrikas valstīs un kurā pieder 40%, turpina augt un attīstīties, 2014.gadā atverot vairāk nekā 100 degvielas uzpildes stacijas.

VTTI termināļu uzņēmums, ko "Vitol" dibināja 2006.gadā, kopš 2010.gada tiek attīstīts kopā ar Malaizijas partneriem MISC. 2014.gadā VTTI sasniedzis jaunu izaugsmes pakāpi, jo Ņujorkas biržā (NYSE) tika sākta "VTTI Energy Partners MLP" akciju kotēšana.

"Ņemot vērā mūsu zināšanas enerģētikas infrastruktūras būvniecībā un vadīšanā, kā arī mūsu pozīciju pasaules energoresursu fiziskās plūsmas centrā, turpinām pētīt iespējas attīstīt enerģētikas infrastruktūru vēl vairākās valstīs ar augošu ekonomiku. Ganā, kur kopā ar vietējiem partneriem strādājam jau vairāk nekā 25 gadus, esam pagodināti izmantot savas zināšanas un īstenot jauna līmeņa naftas un gāzes projektu sadarbībā ar ENI un GNPC, skaidro Teilors.

Par spīti produktu pieprasījuma palielinājumam īstermiņā, raugoties nākotnē paliekot jautājumi gan par pieprasījumu, gan piedāvājumu kopumā. "Šķiet, ka ekonomikas perspektīva uzlabojas un zemām energoresursu cenām to vajadzētu stimulēt vēl vairāk. Tomēr ģeopolitiskie riski daudzos reģionos turpina mest ēnu gan uz ražošanu, gan arī pieprasījumu. Tāpat attiecībā uz nākotnes piedāvājumu kritiski svarīgi ir arī citi faktori, piemēram, kādas patiesībā ir ASV slānekļa naftas iegūšanas robežizmaksas," skaidro uzņēmumā.

Uzņēmumā uzsver, ka 2014.gada vidējā naftas cena bija 98,85 ASV dolāru (89,3 eiro) pret 108,65 ASV dolāriem (98 eiro) 2013.gadā.

"Vitol Group" dibināta 1966.gadā Roterdamā, Nīderlandē. Uzņēmuma tirdzniecības portfelis ietver jēlnaftu, naftas produktus, sašķidrināto naftas gāzi, sašķidrināto dabasgāzi, dabasgāzi, ogles, elektroenerģiju, lauksaimniecības produktus, metālus un oglekļa emisijas. "Vitol" tirgojas ar visām nozīmīgākajām nacionālajām naftas kompānijām, lielākajiem integrētajiem naftas uzņēmumiem un neatkarīgajiem pārstrādātājiem un tirgotājiem. Visā pasaulē "Vitol" ik dienu pārdod vairāk nekā piecus miljonus barelu jēlnaftas un naftas produktu, un 2014.gadā uzņēmuma ieņēmumi sasniedza 270 miljardus ASV dolāru (246 miljardus eiro).

Kā ziņots, VN lielākie akcionāri ir "Vitol" grupai piederoša holdinga sabiedrība "Euromin Holding (Cyprus) Limited" ar 49,98% akciju un naftas produktu pārkraušanas termināļa "Ventbunkers" meitaskompānija LNT ar 43,25% akciju, teikts kompānijas mājaslapā.

"Ventspils naftai" pieder 51% SIA ""Ventspils nafta" termināls", kas ir lielākais naftas un naftas produktu terminālis Baltijā, 66% SIA "LatRosTrans", kas ir Latvijas-Krievijas cauruļvadu kopuzņēmums, un 49,94% "Latvijas Kuģniecības" (LK), kas ir starp lielākajiem kuģu īpašniekiem vidēja izmēra un "handy" tankkuģu segmentos pasaulē.

VN un LK akcijas tiek kotētas biržas "NASDAQ OMX Riga" Baltijas Oficiālajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!