Foto: AP/Scanpix

"Berkshire Hathaway" ārvalstu meitasuzņēmums esot pārkāpis ASV sankcijas pret Irānu, atsaucoties uz ASV Valsts kases sniegto informāciju, vēsta "CNN".

"Berkshire Hathaway", konglomerāts, kuru vada leģendārais investors Vorens Bafets, brīvprātīgi atklājis rīcību un piekritis samaksāt 4,1 miljonu ASV dolāru.

Valsts kase informējusi, ka laika posmā no 2012. gada beigām līdz 2016. gada sākumam "Berkshire Hathaway" meitasuzņēmums "Iscar Turkey" apzināti iesaistījies darījumos ar cilvēkiem, uz kuriem attiecas ASV sankcijas pret Irānu. Turcijas meitasuzņēmuma augstākā vadība veidojusi biznesu Irānā ar tiešu mērķi nostiprināties tirgū, kad to bija aizliegts darīt, paskaidro Valsts kase.

Lai slēptu darījumus ar Irānu, "Iscar Turkey", iespējams, pieņēmusi maksājumus skaidrā naudā eiro, uzdevusi darbiniekiem izmantot privātus e-pastus, izmantojusi viltotus rēķinus un pat izmantojusi neeksistējošu uzņēmumu, lai maskētu darījumus. "Iscar Turkey" slēpusi savu rīcību no ASV, Nebraskā bāzētās "Berkshire Hathaway".

Šīs darbības bijušas pretrunā ar ASV sankcijām, kas aizliedz amerikāņiem piederošiem vai kontrolētiem uzņēmumiem tieši vai netieši veikt uzņēmējdarbību ar Irānas valdību vai ar to saistītiem cilvēkiem. Sankcijas tika ieviestas, lai piespiestu Irānu atteikties no kodolambīcijām.

"Iscar Turkey" izpildījusi 144 preču pasūtījumus, kas galu galā tika pārdoti tālāk un nosūtīti uz Irānu, un to vērtība bijusi 383 443 ASV dolāri, informējusi Valsts kase. "Iscar Turkey" arī iegādājās preces, kuras ražoja citi "Berkshire Hathaway" meitasuzņēmumi, lai izpildītu Irānai paredzētos pasūtījumus.

Turcijas bizness ir daļa no "IMC International Metalworking Cos.", kurā "Berkshire Hathaway" 2006. gadā ieguva 80% akciju, samaksājot 4 miljardus ASV dolāru. 2013. gadā "Berkshire Hathaway" iztērēja vairāk nekā 2 miljardus dolāru, lai nopirktu pārējo uzņēmuma daļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!