Foto: LETA
Dzelzceļa vagonu ritošā sastāva remonta un tehniskās apkalpošanas uzņēmums AS "VRC Zasulauks" plāno apturēt saimniecisko darbību, teikts pirmdien, 2. decembrī, oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētajā paziņojumā.

Lēmumu par kompānijas saimnieciskās darbības apturēšanu "VRC Zasulauks" īpašnieki pieņēmuši šogad 20. novembrī.

Uzņēmuma kreditori aicināti iesniegt pieprasījumus mēneša laikā no paziņojuma publicēšanas.

Kompānijas akcionāri ir AS "Pasažieru vilciens" (51%) un AS "Rīgas vagonbūves rūpnīca" (49%), kuru Rīgas apgabaltiesa 2017. gada 14. novembrī atzina par maksātnespējīgu.

Kompānijas lielākā akcionāra AS "Pasažieru vilciens" pārstāve Agnese Līcīte norādīja, ka lēmums par "VRC Zasulauks" darbības apturēšanu pieņemts, ņemot vērā, ka uzņēmuma galvenais darbības virziens ir tehnisko sastāvu uzturēšana un remonts, taču pēdējā laikā tas vairs nesaņem pietiekami daudz jaunu pasūtījumu, lai saimnieciskā darbība būtu rentabla. Šāda lēmuma pieņemšana novērsīs papildu zaudējumu rašanos.

"VRC Zasulauks" tika izveidots 2003. gada martā uz lokomotīvju depo "Zasulauks" bāzes. Uzņēmums veic elektrovilcienu ER2, ER2T, ER2R, dīzeļvilcienu DR1 sērijas un manevru lokomotīvju TEM, TGM un TGK sēriju un to agregātu visu veida remontus, ieskaitot modernizāciju ar kalpošanas termiņa pagarināšanu, kā arī tehnisko apkalpošanu. Tāpat "VRC Zasulauks" veic dažādus pasūtījumus metālapstrādes un mašīnbūves nozarē.

Tostarp "VRC Zasulauks" kopā ar "Rīgas vagonbūves rūpnīcu" un "Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīcu" ir pilnsabiedrības "DMU vilcieni" biedrs. "DMU vilcieni", pēc "Pasažieru vilciena" pasūtījuma, īstenoja 19 dīzeļvilcienu modernizācijas projektu. Projekta, kas noslēdzās 2016. gada rudenī, kopējās izmaksas bija gandrīz 22 miljoni eiro, no kuriem gandrīz deviņi miljoni bija Eiropas Kohēzijas fonda līdzfinansējums, bet 1,5 miljoni eiro – valsts līdzfinansējums.

"Pasažieru vilciena" pārstāvji iepriekš atzinuši, ka, ekspluatējot 2016. gadā modernizētos dīzeļvilcienus, ir konstatēti vairāki garantijas remontu izpildes termiņu kavējumi, un pastāv risks, ka pilnsabiedrība "DMU vilcieni" nespēs līgumā noteiktajos termiņos izpildīt garantijas saistības.

"VRC Zasulauks" apgrozījums 2018. gadā bija 125 778 eiro, kas ir par 3,6% vairāk nekā gadu iepriekš, taču kompānija cieta zaudējumus 122 050 eiro apmērā, kas ir par 18,8% mazāk nekā 2017. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!