Foto: LETA

Valsts vides dienests (VVD) 27. maijā apturējis SIA "Rīga fertilizer terminal" piesārņojošās darbības atļauju, kas izsniegta īslaicīgai minerālmēslu uzglabāšanai un pārkraušanai Rīgas Brīvostas teritorijā. Vienlaikus šobrīd uzdots nekavējoties uzsākt "Ventamonjaks" termināļu ekspluatācijas pārraukšanu, atbrīvojot termināli no sašķidrinātā amonjaka tehnoloģiskajiem atlikumiem.

"Rīga fertilizer terminal", piemēroto sankciju dēļ, iestrēgušas komerckravas ar 113 000 tonnām minerālmēslu, kas ir klasificējama kā bīstama krava. Lai gan minerālmēslu krava šobrīd videi un sabiedrībai draudus nerada, tā var būt bīstama pie neatbilstošas uzglabāšana un nav paredzēta ilgstošai uzglabāšanai terminālī. SIA "Rīga fertilizer terminal" uzdots izvest no termināļa bīstamākās ķīmiskās vielas līdz šā gada 30. jūnijam, bet līdz 30. augustam izvest ķīmiskās vielas pilnā apmērā.

Uzņēmums ir viens no rūpniecisko avārijas riska objektiem, kura darbībā īpaši svarīgi ievērot paaugstinātas drošības prasības. Nenodrošinot produktu uzglabāšanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām, pastāv riski rūpnieciskai avārijai, kas var radīt būtisku kaitējumu cilvēkiem un apkārtējai videi. Terminālī nav pieļaujams augsto drošības pasākumu uzturēšanas līmeņa pazeminājums.

Ņemot vērā, ka pret SIA "Rīga fertilizer terminal" patieso labuma guvēju ir noteiktas sankcijas, kas tieši attiecināmas arī pret uzņēmumu, uzņēmuma līdzekļi un saimnieciskie resursi ir uzskatāmi par iesaldētiem.

Lai konstatētu faktisko situāciju un novērtētu pastāvošos rūpniecisko avāriju riskus, kas saistīti ar uzņēmuma darbību un noteiktajām sankcijām, VVD organizēja rūpniecisko avāriju riska novērtēšanas komisiju, iesaistot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Valsts darba inspekciju un Patērētāju tiesību aizsardzības centru.

Balstoties uz komisijas vērtējumu un faktiem, kas saistīti ar finanšu resursu ierobežoto apriti, VVD secina, ka uzņēmumam nav iespējas norēķināties par ķīmisko vielu/minerālmēslu drošu pagaidu uzglabāšanu. Ir radušies apstākļi, kad droša ķīmisko vielu/minerālmēslu uzglabāšana nav īstenojama, kā arī nav atliekama to izvešanas uzsākšana. Pastāvošie drošības riski var tikt izslēgti vienīgi organizējot terminālī esošo minerālmēslu izvešanu un nepieļaujot jaunu minerālmēslu ievešanu. Līdz minerālmēslu pilnīgai izvešanai no termināla, ir nodrošināma atbilstoša uzglabāšana tam paredzētajos apstākļos, īstenojot visus nepieciešamos tehniskos un organizatoriskos pasākumus līdzšinējā apjomā.

SIA "Rīga fertilizer terminal" varēs atjaunot iekārtas darbības atļauju, tiklīdz VVD tiks iesniegti pierādījumi, kas radīs pārliecību, ka vairs nepastāv šķēršļi un ierobežojoši pasākumi, kuru rezultātā nav iespējams brīvi rīkoties ar uzņēmuma saimnieciskajiem resursiem un finanšu līdzekļiem, lai norēķinātos ar pakalpojumu sniedzējiem par darbu un ir iespējams nodrošināt termināļa drošu darbību. Kā arī uzņēmumam jāveic visu bīstamo iekārtu pilnās pārbaudes un jāiesniedz attiecīgie apliecinājumi.

Šķidrā amonjaka komerckravas izvešana no SIA "Ventamonjaks" noslēdza pirmo posmu risku novēršanā saistībā ar bīstamās vielas uzglabāšanu Ventspils ostas teritorijā. Šobrīd uzdots nekavējoties uzsākt termināļu ekspluatācijas pārraukšanu, atbrīvojot termināli no sašķidrinātā amonjaka tehnoloģiskajiem atlikumiem. Kā vairākkārt VVD apliecinājis uzņēmums, terminālī arī pēc tā iztukšošanas paliek tehnoloģiskais atlikums - apmēram 3000 tonnas amonjaka.

VVD, ņemot vērā uzņēmuma šī brīža reputāciju, kontekstā ar tam piemērotajām sankcijām, un riskam, ka nākotnē tam var rasties neplānotas ierobežotas iespējas piekļūt finanšu līdzekļiem, kas tiešā veidā varētu radīt draudus videi un iedzīvotājiem, ir pieņēmis lēmumu apturēt SIA "Ventamonjaks" sašķidrinātā amonjaka termināļa iekārtas darbību un aizliegt jaunu sašķidrinātā amonjaka komerckravu pieņemšanu, uzglabāšanu un pārkraušanu.

Uzņēmumam uzdots nekavējoties uzsākt amonjaka pārkraušanas kompleksa apstādināšanu un ekspluatācijas pārtraukšanu, atbrīvojot termināli no sašķidrinātā amonjaka tehnoloģiskajiem atlikumiem.

Līdz šī gada 30. jūnijam uzņēmumam jāiesniedz VVD detalizēts plāns, ar konkrētiem termiņiem un finanšu aprēķiniem, šo darbību nodrošināšanai. Darbi jāuzsāk ne vēlāk kā šā gada 1. jūlijā un jāpabeidz ne vēlāk kā 31. decembrī.

SIA "Ventamonjaks" varēs atjaunot darbību, ja būs mainījušies faktiskie un tiesiskie apstākļi un uzņēmums spēs pierādīt, ka tam ir pietiekami finanšu līdzekļi, lai nodrošinātu visus procesus, kas nepieciešami bīstamo vielu uzglabāšanai un drošai termināļu darbībai, kā arī būs veicis bīstamo iekārtu pilnas drošības pārbaudes. Ja lēmums netiks izpildīts, VVD uzsāks piespiedu izpildes procedūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!