Foto: LETA
Valsts vides dienesta (VVD) juristi ir sākuši veikt izvērtējumu, vai būtu noraidāms "Nulles depozīta" pieteikums atkritumu depozīta sistēmas ieviešanai Latvijā, jo uzņēmuma iesniegtajā konkursa piedāvājumā atklājusies nepatiesa informācija, piektdien, 30. oktobrī, preses konferencē paziņoja VVD ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga.

Ierēdne norādīja, ka juristiem būs jāsniedz atzinums par to, vai "Nulles depozīta" nepatiesi sniegtā informācija pēc satura un būtības būtu pamats, lai noraidītu uzņēmuma pieteikumu. Baklāne-Ansberga uzsvēra, ka faktu izvērtēšanā VVD un vērtēšanas komisijai ir jārīkojas atbilstoši Administratīvā procesa likumam. "Nulles depozīta" pieteikumu vērtē VVD Juridiskā departamenta juristi, bet vajadzības gadījumā varētu tikt piesaistīti arī privātā sektora juristi.

VVD ģenerāldirektore norādīja, ka uzņēmumi SIA "Elvi Latvija" un SIA "Coca-Cola HBC Latvia" informējuši VVD, ka negatavojas kļūt par SIA "Nulles depozīts" dalībniekiem, kā arī nav biedri, kādā no asociācijām, kas ir "Nulles depozīta" dalībnieki. VVD vērtēšanas komisija ir pārbaudījusi šos faktus un pārliecinājusies, ka "Elvi Latvija" nav Latvijas Tirgotāju asociācijas biedrs, savukārt "Coca-Cola HBC Latvia" nav Latvijas Alkohola nozares asociācijas biedrs, kā to bija norādījis "Nulles depozīts".

Baklāne-Ansberga informēja, ka otra depozīta sistēmas operatoru konkursa dalībnieka - SIA "Depozīta iepakojuma operators" - pieteikums pirmajā kārtā ir izvērtēts un atzīts par minimālajām prasībām atbilstošu.

Dienesta ģenerāldirektore pauda apņēmību, ka komisija pretendentus izvērtēs triju mēnešu laikā, kā tas sākotnēji bija plānots. Viņa atzīmēja, ka sabiedrībā par šo konkursu ir pastiprināta interese un tas kļuvis politizēts, tādēļ publiski netiek atklāts komisijas sastāvs, lai to nevarētu ietekmēt. "Komisijā strādā pieci pieredzējuši un profesionāli darbinieki no dažādiem departamentiem ar balss tiesībām, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas deleģēts pārstāvis bez balss tiesībām," sacīja Baklāne-Ansberga.

VVD ģenerāldirektore norādīja, ka par konkursu interesējušās arī vairākas nevalstiskās organizācijas - "Sabiedrība par atklātību - Delna", Latvijas Vides aizsardzības fonda konsultatīvā padome un Ārvalstu investoru padome Latvijā. Gadījumā, ja notiks konkursa otrā kārta, arī šo organizāciju pārstāvjiem tiks dota iespēja iztaujāt konkursa pretendentus, taču lēmumu par rezultātu pieņems vērtēšanas komisija, sacīja Baklāne.

Ja par uzvarētāju atzīs vienu pretendentu, tad vērtēs viņa pieteikumā iesniegto informāciju un darbības plānu, savukārt, ja tiks atzīts, ka arī otrs pretendents var piedalīties konkursa otrajā kārtā, tad tiks vērtēts gan darbības plāns, gan depozīta iepakotāju saraksts, kuri apliecina, ka kļūs par attiecīgā komersanta dalībniekiem, ja tam tiks piešķirtas depozīta sistēmas operatora tiesības.

Jau ziņots, ka Latvijā depozīta sistēmu plānots ieviest 2022. gada 1. februārī. VVD noteiktajā termiņā saņēmis divus depozīta sistēmas operatora pretendentu pieteikumus - no SIA "Depozīta iepakojuma operators" un SIA "Nulles depozīts". Saņemto pieteikumu izvērtēšana norisināsies divās kārtās. Komisija vērtēšanas pirmajā kārtā izvērtēs pretendentu atbilstību normatīvo aktu un minimālajām prasībām.

Ja abi pretendenti atbildīs minimālām prasībām un tiks izvirzīti vērtēšanas otrajai kārtai, saņemtie pieteikumi tiks vērtēti atbilstoši Ministru kabineta noteiktajiem vērtēšanas kritērijiem un saskaņā ar VVD izstrādāto Depozīta sistēmas operatora kandidātu iesniegto dokumentu izvērtēšanas kārtību.

VVD slēgs līgumu ar pretendentu, kurš komisijas vērtējumā būs ieguvis vislielāko punktu skaitu. Līgumu plānots noslēgt līdz šā gada beigām. Līgums ar operatoru par depozīta sistēmas darbības nodrošināšanu tiks slēgts uz septiņiem gadiem, proti, līdz 2029. gada 31. janvārim.

"Depozīta iepakojuma operators" 29. oktobrī izplatīja paziņojumu, kurā pārmeta VVD iespējamu nelikumīgu darbību par labu pretendentam "Nulles depozīts" depozīta sistēmas konkursa laikā.

"Depozīta iepakojuma operatora" valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis apgalvoja, ka VVD konkursa komisija 21 dienu pēc depozīta sistēmas operatoru piedāvājumu iesniegšanas gala datuma, 30. septembra, nelikumīgi esot mēģinājusi koriģēt vienu no piedāvājumiem. Stūrītis skaidroja, ka VVD nosūtījusi vēstuli Latvijas Alkohola nozares asociācijas un Latvijas Tirgotāju asociācijas biedriem ar aicinājumu sniegt apliecinājumu, ka gadījumā, ja depozīta konkursā uzvarēs otrs pretendents "Nulles depozīts", asociācijas biedri kļūs par šī komersanta dalībniekiem.

Stūrīša ieskatā, par nelikumīgu uzskatāma arī VVD rīcība, prasot konkursa laikā iesniegt abu asociāciju biedru tirgū laisto depozīta iepakojuma apjomu. Vienlaikus "Depozīta iepakojuma operatora" valdes priekšsēdētājs norādīja, ka VVD prasītais liekot domāt par "Nulles depozīta" piedāvājuma papildināšanu konkursa laikā.

Aģentūras LETA rīcībā esošā vēstule no VVD, kas izsūtīta 21. oktobrī, teikts, ka, izvērtējot depozīta sistēmas operatora kandidāta "Nulles depozīts" 30. septembra pieteikumu, komisija konstatēja, ka "Nulles depozīta" pieteikumam pievienots Latvijas Tirgotāju asociācijas apliecinājums un tās biedru saraksts uz 23. septembri. Asociācijas apliecinājumā norādīts, ka tās biedri kļūs par attiecīgā komersanta dalībniekiem, ja tam tiks piešķirtas depozīta sistēmas operatora tiesības.

Kā norādīts vēstulē, ņemot vērā, ka komisijas rīcībā nav Tirgotāju asociācijas biedru apliecinājumu un komisijas rīcībā ir nonākusi informācija, ka ne visi norādītie biedri ir tādi bijuši uz 23.septembri, un ne visi biedri pauduši gatavību piedalīties "Nulles depozīta" veidotajā depozīta sistēmā, VVD lūdza Tirgotāju asociācijas un Latvijas Alkohola nozares asociācijas katram biedram iesniegt komisijai apliecinājumu par gatavību kļūt par depozīta sistēmas operatora "Nulles depozīts" dalībnieku, ja tam tiks piešķirtas depozīta sistēmas operatora tiesības.

Apliecinājumā bijis lūgts iekļaut arī informāciju par tirgū laisto depozīta iepakojuma apjomu (gabalos un kilogramos), atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem "Depozīta sistēmas darbības noteikumi". Apliecinājumi bija jāiesniedz līdz 28. oktobrim.

Atbildi VVD vēstulei par dalību "Nulles depozītā" konkursa uzvaras gadījumā sniedzis bezalkoholisko dzērienu ražotājs "Coca-Cola HBC Latvia". Aģentūras LETA rīcībā esošā "Coca-Cola HBC Latvia" vēstulē pausts, ka ražotājs nav Tirgotāju asociācijas biedrs un nav sniedzis nekādus apliecinājumus ne Tirgotāju asociācijai, ne Alkohola Nozares asociācijai par gatavību kļūt par "Nulles depozīts" dalībnieku, ja tam tiks piešķirtas depozīta sistēmas operatora tiesības.

Kā teikts vēstulē, ja kāda no minētajām asociācijām ir sniegusi VVD jebkādus datus par "Coca-Cola HBC Latvia" tirgū laistā iepakojuma apjomiem, šādi dati ir uzskatāmi par maldinošiem un nekādā gadījumā nav ņemami vērā, aprēķinot "Nulles Depozīts" pārstāvēto depozīta iepakotāju tirgū laistā iepakojuma apjomu.

Ražotājs vēstulē norāda, ka "Coca-Cola HBC Latvia" ir dalībnieks "Depozīta iepakojuma operatorā" un ir sniedzis apliecinājumu par sava tirgū laistā iepakojuma apjomu tikai "Depozīta iepakojuma operatoram". Ražotāja apliecinājums ir iesniegts VVD kā daļa no "Depozīta iepakojuma operatora" pieteikuma un "Coca-Cola HBC Latvia" tirgū laistā iepakojuma apjomi ir ņemami vērā, izvērtējot "Depozīta iepakojuma operatora" pieteikumu.

Kompāniju "Depozīta iepakojuma operators", kuras pamatkapitāls ir 90 000 eiro, šogad jūnijā izveidoja "Alus un dzērienu iepakojuma savienība". Alus un dzērienu iepakojuma savienības īpašnieki ir "Alus un dzērienu iepakojuma savienība" (25%), "Coca-Cola HBC Latvia" (25%), "Cēsu alus" (16,7%), "Cido grupa" (16,7%) un "PET Baltija" (16,7%), liecina informācija "Firmas.lv".

Savukārt "Nulles depozīts" komercreģistrā iegrāmatota 2020. gada 17. septembrī, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānijas pamatkapitāls ir 9600 eiro, bet tās īpašnieki ir "Zaļā josta" (36,46%), LTA (36,46%), AS "BAO" (20,83%), SIA "Zlaukts" (1,04%), SIA "Markol" (1,04%), SIA "Wingo Deposit" (1,04%), SIA "MobillyTX" (1,04%), AS "Latvijas balzams" (1,04%) un SIA "Amrita Water Europe" (1,04%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!