Foto: Shutterstock

Zāļu lieltirgotavas šogad augustā Latvijā realizējušas zāles 32,55 miljonu eiro apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), kas ir par 6,44% vairāk nekā 2020.gada attiecīgajā periodā, liecina Zāļu valsts aģentūras dati.

Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi – jūliju – zāļu realizācijas apmērs samazinājies par 1,49%.

2021.gada augustā zāļu lieltirgotavas Latvijā realizējušas kopumā 3,58 miljonus medikamentu iepakojumu.

Zāļu valsts aģentūras dati arī liecina, ka vispārēja tipa aptiekām augustā pārdoti 3,26 miljoni medikamentu iepakojumu 27,85 miljonu eiro vērtībā.

Ārpus Latvijas pārdotas 384 dažāda nosaukuma Latvijas Zāļu reģistrā iekļautas zāles par 5,45 miljoniem eiro, kas ir par 19,17% mazāk nekā šī gada jūlijā, tai skaitā 208 kompensējamo zāļu sarakstā iekļautas zāles.

Vidējā lieltirgotavas realizācijas cena par vienu zāļu iepakojumu jūlijā bija 9,1 eiro, savukārt mediānas cena – 5,27 eiro bez PVN, tostarp Latvijas Zāļu reģistrā iekļautām zālēm – 5,08 eiro, nereģistrētām zālēm – 15,35 eiro.

Zāļu ražotāji un to pārstāvji augustā zāļu cenu pieaugumu deklarējuši astoņām zālēm, bet cenas samazinājums deklarēts 14 zālēm. Par iemeslu cenu pieaugumam reģistrācijas apliecību īpašnieki galvenokārt minējuši ražošanas izmaksu pieaugumu.

Dati apkopoti no 85 licencētām zāļu lieltirgotavām, kas darbojās Latvijā.

Aprēķinos par zāļu patēriņu Latvijā nav ņemti vērā dati par zāļu pārdošanas apmēriem no vienas zāļu lieltirgotavas uz citu zāļu lieltirgotavu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!