Foto: AP/Scanpix/LETA

Zāļu lieltirgotavas šogad jūlijā Latvijā realizējušas zāles 33,04 miljonu eiro apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), kas ir par 2,5% vairāk nekā 2020.gada attiecīgajā periodā, liecina Zāļu valsts aģentūras dati.

Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi - jūniju - zāļu realizācijas apmērs samazinājies par 1,8%.

2021.gada jūlijā zāļu lieltirgotavas Latvijā realizējušas kopumā 3,63 miljonus medikamentu iepakojumu.

Zāļu valsts aģentūras dati arī liecina, ka vispārēja tipa aptiekām jūlijā pārdoti 3,29 miljoni medikamentu iepakojumu 28,38 miljonu eiro vērtībā.

Ārpus Latvijas jūlijā pārdoti 455 dažāda nosaukuma Latvijas Zāļu reģistra medikamenti par 6,74 miljoniem eiro, kas ir par 27,9% vairāk nekā jūnijā, tostarp 231 kompensējamo zāļu saraksta medikaments.

Vidējā lieltirgotavas realizācijas cena par vienu zāļu iepakojumu jūlijā bija 9,11 eiro, savukārt mediānas cena bija 5,32 eiro bez PVN, tostarp Latvijas Zāļu reģistrā iekļautām zālēm - 5,17 eiro, bet nereģistrētām zālēm - 14,25 eiro.

Zāļu ražotāji un to pārstāvji jūlijā zāļu cenu pieaugumu deklarējuši 92 zālēm, bet cenas samazinājums deklarēts 94 medikamentiem. Par iemeslu cenu pieaugumam reģistrācijas apliecību īpašnieki galvenokārt minējuši ražošanas izmaksu pieaugumu.

Dati apkopoti no 84 licencētām zāļu lieltirgotavām, kas darbojās Latvijā.

Aprēķinos par zāļu patēriņu Latvijā nav ņemti vērā dati par zāļu pārdošanas apmēriem no vienas zāļu lieltirgotavas uz citu zāļu lieltirgotavu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!