Foto: Pixabay

Zāļu lieltirgotavas šogad jūnijā Latvijā realizējušas zāles 37,24 miljonu eiro apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), kas ir par 10,7% vairāk nekā 2021.gada attiecīgajā periodā, liecina Zāļu valsts aģentūras dati.

Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi – maiju – zāļu realizācijas apmērs samazinājies par 1,8%.

2022.gada jūnijā zāļu lieltirgotavas Latvijā realizējušas kopumā 3,81 miljonu medikamentu iepakojumu.

Zāļu valsts aģentūras dati arī liecina, ka vispārēja tipa aptiekām jūnijā pārdoti 3,48 miljoni medikamentu iepakojumu 31,88 miljonu eiro vērtībā.

Ārpus Latvijas jūnijā pārdoti 445 dažāda nosaukuma Latvijas Zāļu reģistra medikamenti par 9,07 miljoniem eiro, kas ir par 15% vairāk nekā maijā, tostarp 257 kompensējamo zāļu saraksta medikamenti.

Vidējā lieltirgotavas realizācijas cena par vienu zāļu iepakojumu jūnijā bija 9,77 eiro, savukārt mediānas cena bija 5,43 eiro bez PVN, tostarp Latvijas Zāļu reģistrā iekļautām zālēm - 5,28 eiro, bet nereģistrētām zālēm - 15,44 eiro.

Zāļu ražotāji un to pārstāvji jūnijā zāļu cenu pieaugumu deklarējuši 108 medikamentiem, bet cenas samazinājums deklarēts 18 medikamentiem. Par iemeslu cenu pieaugumam reģistrācijas apliecību īpašnieki galvenokārt minējuši izejvielu, elektroenerģijas, transporta un citu izmaksu pieaugumu.

Dati apkopoti no 83 licencētām zāļu lieltirgotavām, kas darbojās Latvijā.

Aprēķinos par zāļu patēriņu Latvijā nav ņemti vērā dati par zāļu pārdošanas apmēriem no vienas zāļu lieltirgotavas uz citu zāļu lieltirgotavu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!