Foto: Publicitātes foto

Zāļu lieltirgotavas šogad septembrī Latvijā realizējušas zāles 41,38 miljonu eiro apmērā ar pievienotās vērtības nodokli (PVN), kas ir par 28% vairāk nekā 2018.gada attiecīgajā periodā, liecina Zāļu valsts aģentūras dati. Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi - augustu - zāļu realizācijas apmērs audzis par 13%.

2019.gada septembrī zāļu lieltirgotavas Latvijā realizējušas kopumā 4,1 miljonu medikamentu iepakojumu.

Zāļu valsts aģentūras dati arī liecina, ka vispārēja tipa aptiekām septembrī pārdoti 3,75 miljoni medikamentu iepakojumu 32,22 miljonu eiro vērtībā.

Ārpus Latvijas septembrī pārdoti 498 dažāda nosaukuma Latvijas Zāļu reģistra medikamenti par 13,46 miljoniem eiro, kas ir par 6,4% vairāk nekā augustā, tostarp 234 kompensējamo zāļu saraksta zāles.

Vidējā lieltirgotavas realizācijas cena par vienu zāļu iepakojumu septembrī bija 10,1 eiro, savukārt mediānas cena bija 5,49 eiro ar PVN, tostarp Latvijas Zāļu reģistrā iekļautām zālēm - 5,38 eiro, bet nereģistrētām zālēm - 13,73 eiro.

Zāļu ražotāji un to pārstāvji septembrī zāļu cenu pieaugumu deklarējuši 85 zālēm, bet cenas samazinājums deklarēts 20 zālēm. Par iemeslu cenu pieaugumam reģistrācijas apliecību īpašnieki minējuši ražošanas izmaksu pieaugumu, energoresursu sadārdzināšanos un darba algu pieaugumu.

Dati apkopoti no 88 licencētām zāļu lieltirgotavām, kas darbojās Latvijā.

Aprēķinos par zāļu patēriņu Latvijā nav ņemti vērā dati par zāļu pārdošanas apmēriem no vienas zāļu lieltirgotavas uz citu zāļu lieltirgotavu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!