Foto: Shutterstock

2013.gadā Latvijā realizētas zāles 307,59 miljonu eiro apmērā un realizācijas apjoms, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieaudzis par 4%, secinājusi Zāļu valsts aģentūra (ZVA).

Pieauguma tendence pērn saglabājusies arī realizēto zāļu iepakojumu skaita ziņā, un pērn realizēti 44,33 miljoni iepakojumu, kas ir 1% pieaugums.

Latvijas Zāļu reģistrā iekļauto realizēto zāļu viena iepakojuma vidējā cena 2013. gadā bija aptuveni 7 eiro un tā ir palielinājusies par 3%. Nereģistrētu zāļu viena iepakojuma vidējā cena 2013. gadā bija aptuveni 12 eiro un tā ir palielinājusies par 11%. ZVA norāda, ka iepriekšējos divos gados bija vērojama cenas samazināšanās.

Lielākās zāļu patērētāju grupas katru gadu nemainīgi ir aptiekas, citas lieltirgotavas un ārstniecības iestādes.

83% no visa aptiekām realizētā zāļu apjoma eiro piegādāja četras lielākās zāļu lieltirgotavas - "Recipe Plus", "Tamro", "Magnum Medical", "Euroaptieka".

Recepšu un bezrecepšu zāļu tirgus attiecība 2013. gadā gandrīz nav mainījusies - recepšu zālēm veidojot 55% no tirgus pēc pārdotajiem iepakojumiem, 81% pēc realizācijas apjoma eiro, 79% pēc definētās dienas devas uz 1000 iedzīvotājiem dienā.

2013. gadā nav mainījies arī zāļu tirgus sadalījums pēc galvenajām anatomiski terapeitiski ķīmiskās klasifikācijas grupām, pirmajā vietā pārliecinoši joprojām ir kardiovaskulārās sistēmas slimību ārstēšanai paredzētās zāles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!