Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Tukši plaukti griķu ailē veikalā, jau nedēļām ilgi izpirktas sejas maskas un roku dezinfekcijas līdzekļi un atcelti lidojumi – arī Latvijai nepagāja garām koronavīruss un tā izraisītā slimība "Covid-19". Vairākas preces piedzīvojušas tirdzniecības rekordus, bet eksperti norāda, ka īstās vīrusa sekas Latvijas ekonomikā vēl jutīsim. Kā koronavīruss patlaban skar dažādu jomu Latvijas uzņēmumus un kā tie plāno tikt galā ar vīrusa izraisītajām sekām, skaidroja portāls "Delfi".

Ķīna ir otrs nozīmīgākais Latvijas tirdzniecības partneris ārpus Eiropas Savienības (ES), kā arī lielākais tirdzniecības partneris Āzijā. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem, eksporta apjoms uz Ķīnu 2018. gadā sasniedza 149,34 miljonus eiro, bet importa – 490,45 miljonus eiro.

Visskarbāk skar medicīnu un elektronisko iekārtu rūpniecību

Rīgas farmaceitiskās fabrikas valdes priekšsēdētāja Diāna Stepiņa-Gauja portālam "Delfi" norāda, ka tā kā optimālam ražošanas procesam stratēģiski netiek veidotas lielas izejvielu un palīgmateriālu rezerves, uzņēmumā jau izjūt traucējumus ikdienas darbā, jo kavējas tās piegādes, kas saistītas ar Ķīnas tirgu. Sevišķi tas attiecas uz tādiem palīgmateriāliem kā pudelītes, korķīši, izsmidzināšanai paredzētie palīgmateriāli, bez kuriem fabrika nevar pilnvērtīgi strādāt. Lai gan uzņēmums meklē alternatīvas piegādes iespējas, tas aizņem laiku un prasa papildu resursus, kas uzņēmumam var radīt arī ievērojamus zaudējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!