Foto: LETA

Zemo piena iepirkuma cenu un Krievijas embargo radītās piena pārprodukcijas dēļ jaunbūvētās fermas un vairāk nekā 300 piena govju ganāmpulkus izpārdod viena no lielākajām Pierīgas zemnieku saimniecībām - Mālpils novada "Bērzi".

Kā norāda saimniecības īpašnieki, "Bērzu" darbību pērn ļoti negatīvi ietekmējis Krievijas noteiktais embargo, kā dēļ radusies izejvielas pārprodukcija, piena iepirkuma cena nokritusi zem pašizmaksas, saimniecībai sāka trūkt apgrozāmo līdzekļu, līdz ar to tālākā saimnieciskā darbība nav iespējama.

Kā liecina sludinājums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", saimniecības maksātnespējas administratore izlikusi pārdošanai izsolē saimniecības īpašniecei Zanei Dreimanei piederošu nekustamo un kustamo mantu - liellopu fermas ar vienu no modernākajiem slaukšanas iekārtu aprīkojumiem, mēslu krātuves, ganāmpulku, kukurūzas, siena, skābbarības krājumus, zemesgabalus Mālpils, Zaubes un Ķeipenes pagastā, dzīvojamās ēkas, kā arī plašu tehnikas parku.

Tāpat tiek pārdots arī zemnieku saimniecības daļas meitasuzņēmumā SIA "Bērzi Bio", kur darbojas biogāzes koģenerācijas ražotne. Tiks izsolītas102 kapitāldaļas 1451 eiro vērtībā, kas ir 51% no sabiedrības pamatkapitāla.

Viss nekustamais un kustamais īpašums ir ieķīlāts AS "Citadele banka" un AS "Attīstības finanšu institūcija Altum".

Nekustamo īpašumu un kustamās mantas kā lietu kopības novērtējums izsoles sākumcenai ir 639 624 eiro.

Izsole notiks 2016.gada 5.februārī plkst.14 Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 18-6, 5.stāvā.

Kā ziņots, "Bērzi" pirms trim gadiem ar bankas "Citadele" un Eiropas Savienības (ES) finansējumu uzbūvēja jaunu liellopu fermu 177 slaucamām govīm. Saimniecība bija viens no lielākajiem un straujāk augošajiem Mālpils novada lauksaimniecības uzņēmumiem, kurā ir vairāk nekā 300 liellopu un kas apstrādā 800 hektāru zemes.

Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju "Bērzi" dibināti 1992.gadā. Saimniecība ir kooperatīva "Piena ceļš" sastāvā. Saimniecībai ir īpašumā daļas arī SIA "Jaunpils pienotava", kam saimniecība līdz šim nodeva pienu. Kooperatīvs ražo sieru, savukārt viens no noieta tirgiem iepriekš bija Krievijā.

"Bērzu" apgrozījums 2014.gadā bija 342 176 eiro salīdzinājumā ar 581 562 eiro pirms gada, bet zaudējumi - 805 eiro salīdzinājumā ar 18 526 eiro peļņu iepriekšējā gadā.

Saimniecības īpašnieki ir Zane Dreimane un Jānis Strautnieks.

Kā ziņots, piensaimnieki vairākkārt norādījuši, ka, saglabājoties zemai piena iepirkuma cenai, piensaimniecības sāk samazināt ganāmpulkus, pārorientējoties uz gaļas ražošanu, kā arī vairāk piena pārdod uzpircējiem Lietuvā, kur pēdējos divos mēnešos vērojams cenas kāpums.

"Statistikā šie rādītāji vēl neparādās, bet aina ir tāda, ka uz kautuvēm ar piena govīm stāv rindā. Cenas ir tik zemas, ka piens vai nu jālej zemē, vai arī govis jālikvidē," aģentūrai LETA iepriekš atzina kooperatīva "Pienupīte" pārstāvji.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes loceklis Guntis Gūtmanis sacīja, ka decembra sākumā piena iepirkuma vidējā cena ir 20 centi par kilogramu, kamēr pašizmaksa sasniedz 30 centus. "Pat pieskaitot apmēram sešus centus, kas summējas no subsīdijām, lielākoties strādājam ar zaudējumiem, daudzi sāk pāriet uz gaļas lopu audzēšanu. Ja puse piensaimniecību nākamgad pazudīs, no kā tad pārstrāde iepirks pienu?" sacīja Gūtmanis.

Tāpat jau vēstīts, ka piensaimniecības sarežģītajā situācijā šogad saņēmušas vairāk nekā 43 miljonu eiro atbalstu, no kā ciltsdarbam piešķirts 23,36 miljonu eiro finansējums, 12,38 miljoni ir atbalsts par slaucamajām govīm, 7,6 miljoni - ES atbalsts, kā arī vēl gaidāms 7,15 miljonu eiro pārdalījums no 8,5 miljonu ES piešķīruma piensaimniecības un cūkkopības nozarei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!