Foto: PantherMedia/Scanpix

Pašreiz spēkā esošais normatīvas regulējums nepieļauj nekur citur Latvijā attīstīt vēja parku kā vien patlaban noskatītajā vietā Dobeles un Tukuma novados, trešdien Latvijas Radio sacīja ieceres virzītāja SIA "Eolus" valdes loceklis Gatis Galviņš.

Galviņš atzina, ka uzņēmums meklējis iespējas vēja parku veidot arī citās Latvijas vietās, taču, tā kā ir nepieciešams ievērot valdības noteikumus par attālumiem no mājām un citus tajos noteiktos kritērijus, kā arī daudzās vietās parku būvēt aizlieguši ornitologi, tad iepriekšminētie novadi izrādījusies vienīgā vieta Latvijā, kur to iespējams izdarīt.

Ja pašvaldības to darīt neatļaus, tad uzņēmums, visticamāk, vēja parku būvēs ārpus Latvijas, jo, ja vēja elektrostaciju parku veidotu jūrā, tad lielākas būtu gan izmaksas, gan arī gala cena par elektrības kilovatu varētu būt divas vai trīs reizes lielāka, sacīja uzņēmējs.

Viņš pastāstīja, ka šobrīd ir plānots izbūvēt 51 vēja turbīnu, kas būs 245 metrus augstas. Tiks būvētas pašas jaunākās, modernākās turbīnas, kas ir klusākas un jaudīgākas. Optimālā turbīnu darbība ir pie vēja ātruma astoņi metri sekundē, taču darboties tās sāk pie vēja ātruma trīs metri sekundē, bet darbu pārtrauc, ja vējš sasniedz ātrumu 25 metri sekundē, kas atbilst vētras spēkam.

Pagaidām gan būvniecība vēl esot ieceres stadijā, jo līdz decembrim tiek gaidīts Vides pārraudzības dienesta atzinums, sacīja Galviņš.

Pret šo ieceri gan protestē iedzīvotāji, kuru pārstāve Zita Saviča Latvijas Radio sacīja, ka šā gada septembrī "Eolus" pārstāvji iepazīstinājuši iedzīvotājus ar ietekmes uz vidi novērtējumu un šis "nepatiesais ziņojums iedzīvotājus neapmierināja". Pēc viņas teiktā, ziņojums liecinājis par lokāla mēroga negatīviem aspektiem – troksni, vides riskiem, lauksaimniecībā izmantojamo zemju platības samazināšanos un citiem. Viņa arī atzīmēja, ka ziņojumā cilvēki tiek maldināti, turklāt tajā norādīts uz kādiem nesaprotamiem ekonomiskiem ieguvumiem, kas mīkstināšot negatīvo ietekmi uz vidi.

Savukārt Galviņš atzina, ka ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumā eksperti vēja parka ietekmi uz vidi novērtējuši kā maznozīmīgu. Savukārt ekonomiskie labumi būšot visa reģiona attīstība.

Viņš izteicās, ka vēja parks prasa lielus cilvēku resursus, kas tā darbību pieskatīs – tas būs augsti kvalificēts un ļoti labi apmaksāts personāls. Būvniecības laikā gan darba vietu būšot vairāk, sacīja uzņēmuma pārstāvis.

Jau vēstīts, ka uzņēmums SIA "Eolus", kas ir Zviedrijas uzņēmuma "Eolus Vind" AB meitas uzņēmums Latvijā, tuvāko četru gadu laikā Dobeles un Tukuma novados plāno uzbūvēt līdz šim Latvijā lielāko vēja elektrostaciju parku, uzstādot 51 vēja turbīnu. Kopējās investīcijas šajā projektā būs aptuveni 250 miljoni eiro.

Vēja elektrostaciju parku līdz 2022. gadam plānots izveidot teritorijā, kas atrodas divās pašvaldībās – Dobeles novada Dobeles pagastā un Tukuma novada Džūkstes pagastā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!