Foto: F64

Lauksaimnieki no zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) gaida aktīvu rīcību Krievijas embargo krīzes radīto seku novēršanā piena, dārzeņu un gaļas sektorā, kā arī aktīvu līdzdalību jaunu noieta tirgu meklēšanā, atzina biedrības "Zemnieku saeima" pārstāvji.

Kā norādīja kooperatīva "Mūsmāju dārzeņi" valdes priekšsēdētāja Edīte Strazdiņa, no ministra tiek gaidītas aktivitātes, lobējot zemnieku intereses un turpinot darbu pie vietējo produktu popularizēšanas un iekļaušanas valsts sektora iepirkumos.

"Tāpat būtu jāvar veidot dažādus papildu atbalsta instrumentus, kur nozarei jāvar konkurēt ar citu valstu ražotājiem. Kā piemērs ir akcīzes nodokļa atlaide - dārzeņkopībā degvielas patēriņš lauka darbos ir atkarīgs no apstākļiem, kādos tehnika tiek izmantota. Tā kā šogad augusta beigu un oktobra rekordi nokrišņos ražas novākšanas laikā ir stipri ietekmējuši degvielas patēriņu traktortehnikai lauka darbos, būtu nepieciešamas atlaides," sacīja Strazdiņa.

Tāpat ir nepieciešama rīcība lauksaimnieciskās izglītības sakārtošanā, lai jau tuvāko gadu laikā nozare nepaliktu bez dārzeņkopības vidējā līmeņa speciālistiem, atzina uzņēmēja.

Savukārt "Zemnieku saeimas" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš sacīja, ka Dūklavam būs daudz izaicinājumu gan Latvijā, pārstāvot lauksaimnieku intereses valdībā, gan Briselē.

"Nākamajos četros gados aicinām ministru objektīvi pārredzēt visas lauksaimniecības nozares, veidot stratēģisku virzienu ilgtermiņā, jo jau drīzumā tiks veidoti pamati nākamajam plānošanas periodam, kas sāksies 2021.gadā," sacīja Lazdiņš.

Tāpat viņš norādīja, ka svarīgākais risināmais jautājums būs 2015.gada budžets, tai skaitā finansējums pārejas posma valsts atbalstam un bezakcīzes dīzeļdegvielai, kur nepieciešams lobēt zemnieku intereses. "Tāpat jaunajai valdībai ir jādomā, kā visveiksmīgāk pārvarēt Krievijas pārtikas embargo radītos zaudējumus, lai lauksaimnieki nezaudē savu saimniecisko darbību," norādīja Lazdiņš.

Viņš arī atzina, ka lauksaimniekiem šis bija ļoti sarežģīts gads, graudiem un rapsim cena ir samazinājusies par 30%, un platību pārsēšanas dēļ šogad ir bijušas neprognozēti lielas ražošanas izmaksas. Līdzīgi piena iepirkuma cena embargo ietekmē ir samazinājusies par 25% procentiem, cūkkopības sektors joprojām cīnās ar cūku mēri. Sektorā ir ļoti depresīvs noskaņojums un nav redzams, ka drīzumā varētu kļūt būtiski vieglāk, sacīja biedrības vadītājs.

Kā ziņots, Dūklavs saglabājis amatu arī jaunajā valdībā. Tāpat kā iepriekš, 10. un 11.Saeimā, arī 12.Saeimā Dūklavs ievēlēts par deputātu no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) saraksta.

"Zemnieku saeima" dibināta 1999.gadā. Biedrības pamatdarbība ir zemnieku interešu pārstāvēšana un lauksaimniekiem labvēlīgas politikas veidošana. Biedrība apvieno apmēram 900 saimniecības ar vairāk nekā 500 000 hektāru kopējās apsaimniekotās zemes platības un nodrošina darbu vairāk nekā 4000 darbiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!