Foto: DELFI
Protestējot pret zemajiem tiešmaksājumiem, novembra vidū lauksaimnieku organizācijas organizēs protesta akciju, kuras laikā padomju laika traktors dosies braucienā uz Briseli, informēja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas pārstāvis Uldis Krievārs.

"Uz Briseli brauks vai nu padomju laika "Belaruss", vai "T14", savukārt maršruts būs no Tallinas līdz Briselei, ceļā pavadot vismaz desmit dienas. Plānots, ka Latvijā traktors piestās Valmierā, Rīgā un Bauskā, kur attiecīgajās dienās tiks organizēti zemnieku mītiņi saistībā ar zemajiem tiešmaksājumiem. Esam vienojušies ar Igaunijas un Lietuvas kolēģiem šīs akcijas sagatavošanā," sacīja Krievārs.

Viņš norādīja, ka padomju laika traktora protesta brauciena mērķis ir pievērst Briseles ierēdņu un arī Eiropas valstu iedzīvotāju uzmanību nožēlojamajai situācijai, kādā zemo tiešmaksājumu dēļ atrodas Baltijas zemnieki.

Savukārt uz biznesa portāla "Nozare.lv" jautājumu, vai šī gada laikā tiek plānotas vēl kādas skaļas protesta akcijas, biedrības "Zemnieku saeima" vadītāja Maira Dzelzskalēja atzina, ka tās būs atkarīgas no lietu virzības Briselē.

"Ja Eiropas Savienības (ES) budžetu apstiprinās jau šogad un tiešmaksājumu jautājums būs virzījies mums labvēlīgi, akcijas vairs nerīkosim. Ja budžeta izskatīšana tiks atlikta, attiecīgi plānosim nākamās akcijas, kas varētu notikt pavasarī," norādīja Dzelzskalēja.

Latvijas prasība Briselei ir objektīvi tiešie maksājumi visiem ES lauksaimniekiem, nosakot, ka minimālais maksājumu līmenis ir vismaz 80% apmērā no ES vidējā maksājuma, kas ir jāsaņem ikvienai ES dalībvalstij, sākot jau ar 2014.gadu. Tikmēr tiešmaksājumi Latvijas zemniekiem patlaban ir viszemākajā līmenī ES, nepārsniedzot 63 latus par hektāru, kamēr vidējais ES rādītājs ir 266 eiro jeb 186 lati par hektāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!