Foto: F64

Kopš oktobra vidus, kad Lauku atbalsta dienests (LAD) lauksaimniekiem sāka izmaksāt vienotā platību maksājuma avansus 70% apmērā, šo atbalstu saņēmis jau 30 061 klients, savukārt kopējā izmaksātā summa ir nepilni 30 miljoni no kopumā 85 miljoniem eiro.

Kā informēja LAD, pērn oktobrī šo maksājumu saņēma tikai 3918 klienti, bet izmaksātā summa bija divi miljoni eiro.

LAD norāda, ka raitās izmaksas sekmē šā gada sezonas jaunievedums, kas paredz elektronisko pieteikšanos atbalsta maksājumiem. Tas ļāvis ātrāk administrēt maksājumus, kā arī novērst potenciālās kļūdas jau pieteikuma iesniegšanas brīdī, tā ļaujot izvairīties no vēlākām sankcijām.

Tāpat kopš šā gada oktobra vidus lauksaimnieki saņem arī maksājumu par apgabaliem, kuros ir dabas vai citi specifiski ierobežojumi. Pagājušajā gadā šī izmaksa tika sākta tikai 20. novembrī, bet šogad minēto maksājumu oktobrī saņēma 27 880 lauksaimnieki, kuriem kopā LAD izmaksāja 19,5 miljonus eiro.

Plānots, ka novembrī un decembrī lauksaimniekiem tiks turpinātas minēto atbalsta maksājumu avansa izmaksas, kā arī tiks maksāts 85% avanss bioloģiskajiem zemniekiem.

LAD mājaslapā publicētais maksājumu grafiks paredz, ka laikā līdz šā gada decembrim vienotajā platības maksājumā tiks izmaksāti kopumā 85 miljoni eiro, par specifiskajiem ierobežojumiem - 45 miljoni eiro, bet atbalstā bioloģiskajiem zemniekiem - 15 miljoni eiro.

Savukārt decembrī tiks sākts izmaksāt gala maksājumus šādos pasākumos: maksājums par klimatam un videi labvēlīgu lauksaimniecības praksi, brīvprātīgs saistītais atbalsts par slaucamām govīm, brīvprātīgs saistītais atbalsts par miežiem, atbalsts par vasaras rapsi, par dārzeņiem, par augļiem un ogām, par proteīnaugiem, mazo lauksaimnieku atbalsta shēmas atbalsts, atdalītais pārejas posma valsts atbalsts par platībām, par laukaugiem, par kartupeļu cieti, kā arī par vidi saudzējošu metožu pielietošana dārzkopībā.

Pārējie maksājumi tiks izmaksāti 2017. gada sākumā.

Kā ziņots, Latvijā platību maksājumu saņēmēju skaits ir 61 381, tostarp lauksaimniecības uzņēmumi, valsts un pašvaldības iestādes, lauksaimniecības zemes īpašnieki un apsaimniekotāji. Vienotā platības maksājuma likme 2016. gada maksājumu sezonā ir provizoriski 58 eiro par vienu hektāru, papildus tam zaļināšanas maksājuma likme provizoriski ir 34 eiro par hektāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!