Foto: DELFI
Vairāku lauksaimnieku organizāciju trešdien iecerētā protesta akcija pret nevienlīdzīgajiem Eiropas Savienības (ES) tiešmaksājumiem lauksaimniekiem būs miermīlīga – mītiņā pie ES mājas traktoru nebūs, un zemnieki vērsīs uzmanību uz netaisnīgo ES lauksaimniecības atbalstu, dalot cilvēkiem dārzeņus un augļus, portālam "Delfi" sacīja Latvijas Zemnieku federācijas (LZF) vadītāja Agita Hauka.

Viņa sacīja, ka protesta akcija, lai atkārtoti aktualizētu ES nevienlīdzīgo atbalstu lauksaimniekiem jaunajās ES dalībvalstīs, trešdien vienā laikā paredzēta Rīgā, Tallinā, Viļņā, kā arī Briselē. Akcijā Rīgā varētu piedalīties aptuveni 500 zemnieki no visas Latvijas. Šoreiz zemnieki uz Rīgu nebrauks ar traktoriem, jo tas prasītu papildu izmaksas. Turklāt, protests iecerēts miermīlīgs. "Visiem esam pateikuši ņemt līdzi dārzeņus un augļus, ko dalīt miermīlīgajā piketā," teica LZF vadītāja.

Savukārt Briselē plānotajā protestā piedalīsies aptuveni 25 zemnieki no Latvijas. Tāpat uz šo protestu dosies igauņu un lietuviešu lauksaimnieki. Briselē protesta akcija iecerēta pie Eiropas Parlamenta ēkas, bet Latvijā un tās kaimiņvalstīs – pie ES mājām, kas Latvijā atrodas uz Rīgā, Aspazijas bulvārī, piebilda Hauka.

Lauksaimnieku Rīgā trešdien plānotā akcija ar pašvaldību ir saskaņota. Tādēļ no plkst.13.50 līdz. plkst.17 nepieciešamības gadījumā tiks ierobežota vai slēgta transportlīdzekļu satiksme Aspazijas bulvāra labajā brauktuvē, posmā no Teātra ielas līdz Audēju ielai, izņemot tramvaju satiksmi, portālu "Delfi" informēja Rīgas pašvaldībā.

Tāpat trešdien no plkst.7.00 līdz plkst.17.00 tiks aizliegts transportlīdzekļiem apstāties un stāvēt Aspazija bulvāra labajā pusē, posmā no sabiedriskā transporta pieturvietas "Nacionālā opera" līdz Audēju ielai.

Jau vēstīts, ka patlaban platību maksājumi Latvijas zemniekiem ir viszemākajā līmenī - 90 eiro jeb 63 lati par hektāru -, kamēr vidējais ES rādītājs ir 266 eiro jeb 186 lati par hektāru. Tikmēr atsevišķās Eiropas valstīs tie sasniedz pat 600 eiro jeb 420 latus par hektāru.

Eiropas Komisija (EK) 29.jūnijā nāca klājā ar ES 2014.-2020.gada budžeta priekšlikumiem, kas paredz, ka jauno ES valstu zemnieki vien 2020.gadā varētu saņemt aptuveni 50% no ES tiešmaksājumu apjoma. Tas ir pretrunā ar prasītajiem 70%-80% no ES vidējā atbalsta apjoma. Latvijas mērķis ir panākt vietējiem zemniekiem labvēlīgākus tiešmaksājumus - vismaz 148 latus par hektāru jau no 2014.gada.

Latvijas zemnieki vasarā pēc iepazīšanās ar EK sākotnējiem priekšlikumiem vienojās par kopīgas akcijas rīkošanu, kas izvērtīsies par otru "Baltijas ceļu". Šo trešdien - 12.oktobrī, kad EK publiskos konkrētākus priekšlikumus KLP reformai - Latvijas lauksaimnieki gatavojas protesta akcijai, lai tādejādi iestātos par vienlīdzīgākiem un taisnīgākiem ES tiešmaksājumiem.

Latvija noteikusi, ka tās prioritātes ES 2014.-2020.gadu budžetā ir panākt krasāku tiešmaksājumu izlīdzināšanu starp ES dalībvalstu zemniekiem un lielāku atbalstu kohēzijas politikai, salīdzinot ar EK piedāvāto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!