Foto: LETA
Trešdien Valmierā padomju laika traktora protesta akcijā pie Valmieras pašvaldības pulcējās ap 250 dažādu paaudžu atbalstītāju.

Valmiera ir pirmā traktora pieturas vieta Latvijā, kur tas ieradies no Tartu. Akcijā Baltijas valstu zemnieki apvienojušies, lai prasītu godīgus Eiropas Savienības (ES) tiešos maksājumus.

Uzrunas sanākušajiem teica Igaunijas un Latvijas pārstāvji. Igaunijas pārstāvis savā uzrunā norādīja, ka pēdējo gadu laikā lauksaimnieku skaits Latvijā, Lietuvā un Igaunijā ir samazinājies un vecajām Eiropas Savienības dalībvalstīm ir jāsaprot, ko nozīmē solidaritāte un vienlīdzība, kurai Baltijas valstu zemnieki noticēs tad, kad atbalsts Baltijas valstīm tiks pacelts vidējā Eiropas Savienības līmenī.

Zemnieku saeimas priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja savā uzrunā uzsvēra, ka zemnieki prasa tikai vienlīdzību. Viņa novēlēja, lai zemnieki ir vienoti, jo nekur neesot teikts, ka šī akcija ir pēdējā, kas zemniekiem kopā būs jāīsteno.

Sanākušie atbalstītāji runātājus sveica ar aplausiem, tomēr skaļus lozungus vai saukļus neizkliedza. Īpašā maisā akcijas dalībnieki ievietoja savus vēlējumus, rosinājumus un prasības Eiropas Savienības institūcijām Briselē.


Kā ziņots, trešdien Valmierā notika pasākums, kas saistīts ar padomju laika traktora protesta brauciena pirmo pieturvietu Latvijā. Rīt plkst.14 plānots traktora pieturvietas pasākums Rīgā, Doma laukumā.

Pēc pasākuma Rīgā traktors dosies uz Bausku, kur plkst.18 plānota apstāšanās pilsētas rātslaukumā.

Piektdien, 16.novembrī, rīta pusē traktors piedalīsies Lietuvas lauksaimnieku pasākumā Kedaiņos. Savukārt pirms galamērķa sasniegšanas Briselē traktoram paredzēts arī apstāšanās pasākums Berlīnē, kur plānota tikšanās ar Vācijas lauksaimnieku organizācijām.

Visas ar akciju saistītās aktivitātes ir saskaņotas ar attiecīgo pilsētu vadību. Savukārt tehnisku iemeslu dēļ visu ceļu līdz Briselei traktors nespēs nobraukt, līdz ar to lielāko daļu maršruta tas tiks vests īpaši noformētā treilerī.
Traktors ir aprīkots ar GPS sistēmu, un ikviens interesents tā kustībai maršrutā var sekot LLKA mājaslapā "www.llka.lv", kur regulāri tiek ievietoti arī video no pasākumiem Baltijā, Vācijā un Briselē.
Kā ziņots, Baltijas lauksaimnieku rīkotā akcija - padomju laika traktora "MTZ 80" protesta brauciens uz Briseli - sākās 12.novembrī Tallinā, gūstot ievērojamu sabiedrības un mediju ievērību.

Plānots, ka traktors Briseli sasniegs 22.novembrī, kad notiks Eiropas Savienības (ES) samits par ES daudzgadu budžetu 2014.-2020. gadam. Protesta akcijas norisi sadarbībā ar Igaunijas un Lietuvas organizācijām nodrošina Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA).

Kā ziņots, Latvijas prasība Briselei ir objektīvi tiešie maksājumi visiem ES lauksaimniekiem, nosakot, ka minimālais maksājumu līmenis ir vismaz 80% apmērā no ES vidējā maksājuma, kas ir jāsaņem ikvienai ES dalībvalstij, sākot jau ar 2014.gadu. Tiešmaksājumi Latvijas zemniekiem patlaban ir viszemākajā līmenī ES, nepārsniedzot 63 latus par hektāru, kamēr vidējais ES rādītājs ir 266 eiro jeb 186 lati par hektāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!