Foto: LETA

Lai neiekavētu projektu īstenošanas gaitu, biedrība "Zemnieku saeima" pirmdien, 7. maijā tikšanās laikā ar zemkopības ministri Laimdotu Straujumu piekāpusies strīdīgajā jautājumā par noteikumu maiņu atbalsta programmā nelauksaimnieciskajai ražošanai, informēja biedrības vadītājs Juris Lazdiņš.

"Programmā "Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai" ierosinājām mainīt kritērijus, samazinot atbalsta intensitāti uz 40% tehnikas vienībām. Tomēr sarunā ar ministri konstatējām, ka izmaiņu saskaņošana var aizņemt pat piecus mēnešus, līdz ar to reāli projektu realizāciju varētu sākt tikai oktobrī. Lai gan mūs neapmierina situācija, diskutējot par rīcības modeļiem, tomēr piekāpāmies. Esam ieinteresēti, lai reģionos uzņēmējdarbība attīstās pēc iespējas ātrāk, tādēļ nepastāvējām uz nosacījumu maiņu," sacīja Lazdiņš.

Tāpat biedrība nepieprasīs arī Straujuma demisiju.

"Ideja pieprasīt ministres demisiju bija vairāku patiešām sašutušu zemnieku pirmā emocionālā reakcija uz pēkšņo noteikumu maiņu. Ar ministri vienojāmies arī par mehānismiem, kas uz priekšdienām būtu jāievieš, lai šādas situācijas neatkārtotos, un uzņēmēji reģionos varētu plānot savu attīstību un investīcijas," atzina biedrības vadītājs.

Tikmēr cita zemnieku organizācija - Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome - "Nozare.lv" norādīja, ka ir neizpratnē par "Zemnieku saeimas" iniciatīvu.

"Mūsu organizācijām nav saprotams, ko "Zemnieku saeima" mēģina panākt. Vai viņi domā valstiski? Nav normāli, ka 20 miljoni latu tiks ieguldīti galvenokārt tehnikā, piemēram, Zemgales reģionā. Ministre un Lauku atbalsta dienesta vadība pagājušajā nedēļā pieņēma saprātīgu un valstisku lēmumu, ko pilnībā atbalstām. Nauda nonāks visos Latvijas novados, turklāt priekšroka būs novadiem ar mazāku attīstības indeksu," sacīja biedrības vadītājs Edgars Treibergs.

Kā jau ziņots, 26.aprīlī Zemkopības ministrija negaidot pieņēma lēmumu mainīt nosacījumus programmā, lai atbalstu varētu saņemt projekti mazāk attīstītos novados, tikmēr lēmums izsauca asas domstarpības zemnieku vidū. "Projekti teritorijās ar zemāku attīstības indeksu automātiski saņems par trešdaļu vairāk punktu, līdz ar to vairāk tiks Latgalei, bet Zemgale un Lielrīga var palikt bez atbalsta," iepriekš norādīja Lazdiņš.

Tikmēr ministrija akcentēja, ka atbalsta pasākums paredzēts nelielām lauku saimniecībām un ikvienam, kas vēlas sākt uzņēmējdarbību laukos.

Patlaban no lauksaimnieciskās darbības veicējiem 95% ir mazās saimniecības un lielākā daļa no tām nespēj nodrošināt ģimenei nepieciešamo ienākumu līmeni, līdz ar to kādam no ģimenes locekļiem ir jāmeklē citi ienākumu avoti, norāda ministrijā.

Pasākuma īstenošanas vieta ir visa Latvijas teritorija, izņemot pilsētas, kurās ir vairāk nekā 5000 iedzīvotāju. Pasākums atbalsta gan būvniecību, gan iekārtu iegādi. Atbalstāmo nozaru loks ir plašs - metālapstrāde, mēbeļu, apģērbu, ādas, koka un plastmasa izstrādājumu ražošana, kā arī dažādu pakalpojumu sniegšana.

Tikko nodibinātiem uzņēmumiem maksimālā pieejamā projekta summa ir 70 000 latu, bet jau strādājošiem uzņēmumiem, kas vēlas tālāk attīstīties, - 140 000 latu.

Patlaban Lauku atbalsta dienests (LAD) ir izsludinājis konkursu astotās kārtas projektu iesniegumu pieņemšanai no 2012.gada 28.maija līdz 26.jūnijam, un tam paredzēti 20 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!