Foto: F64
Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) uzlicis 500 latu administratīvo sodu SIA "Dan-Agro" un SIA "Jaunbāģi" par pārkāpumiem rapša miglošanā Limbažu apkaimē, kā dēļ gāja bojā daudzas bišu saimes. Par uzņēmumu pārkāpumiem trešdien informēts Lauku atbalsta dienestu (LAD), lai tas lemj par iespējamo Eiropas Savienības (ES) tiešmaksājumu samazināšanu vainīgajiem, portālu "Delfi" informēja VAAD direktore Kristīne Kjago.

VAAD norāda, ka administratīvā lieta pēc Liepupes un Viļķenes pagasta biškopju sūdzību saņemšanas ierosināta un sods 500 latu apmērā uzlikts ne tikai rapša lauku īpašniekam dāņu uzņēmējam piederošajam "Dan-Agro", bet arī "Jaunbāģi", kas īpašnieka uzdevumā ar līdzekli "Danadims 40" smidzināja rapša laukus.

"Danadims 40" izmantots vasaras rapša, vasaras un ziemas kviešu laukos smidzināšanai pret kaitēkļiem, lai gan tas nav paredzēts vasaras rapša miglošanai. Turklāt, "Danadims 40" marķējuma tekstā ir norāde: "Toksisks bitēm". Tāpat pirms miglošanas zemniekam bija jābrīdina biškopji par iecerētajiem miglošanas darbiem vietās, kas atrodas divu kilometru rādiusā no bišu saimēm.

Lauksiamnieki nav ievērojuši norādi līdzekļa marķējumā, tāpat biškopji nav brīdināti par vasaras rapša miglošanas darbiem "Dan-Agro" laukos. Augu aizsardzības līdzeklis lietots lielā platībā un dažādos laukos divu pagastu teritorijās, norāda VAAD.

Nepareiza augu aizsardzības līdzekļa "Danadims" lietošanas dēļ gājušas bojā bites 19 bišu saimju īpašniekiem, radot viņiem būtiskus zaudējumus.

VAAD par augu aizsardzības līdzekļu nepareizu lietošanu abiem uzņēmumiem – gan zemju apsaimniekotājam SIA "Dan Agro", gan smidzināšanas darbu izpildītājam SIA "Jaunbāģi" – piemērojis maksimālo administratīvo naudas sodu – 500 latu. Sods uzlikts pirms dažām dienām, bet trešdien VAAD par konstatētajiem pārkāpumiem paziņoja LAD, kas lemj par atbalsta samazināšanu.

Kjago teica, ka LAD iesniegta visa informācija par konstatētajiem pārkāpumiem abu uzņēmumu darbībā, taču VAAD nenorāda, cik lielā apmērā būtu mazināmi ES tiešmaksājumi. "Par to ir jālemj atbalstu administrējošajai iestādei Lauku atbalsta dienestam," teica VAAD direktore.

ES lauksaimniecības atbalstu administrējošajā dienestā portālam "Delfi" sacīja, ka LAD vēl nav saņēmis detalizētu informāciju no VAAD par konstatētajiem pārkāpumiem.

LAD gan norādīja, ka Eiropas regula nosaka: ja pārkāpums ir izdarīts ar nodomu, vainīgajam var piemērot atbalsta samazinājumu 100% apmērā. Ja LAD lems vainīgajiem kaut kādā mērā samazināt ES atbalsta maksājumus, tas attieksies uz 2011.gada platību maksājumiem.

2010. gadā "Dan Agro" platību maksājumos izmaksāti 44 000 latu, bet "Jaunbāģiem" - 243 000 latu.

"Delfi" jau ziņoja, ka jūlija sākumā pēc neatļauta līdzekļa izmantošanas rapšu miglošanā Limbažu apkaimē Liepupes un Viļķenes pagastos gāja bojā aptuveni 400 bišu saimes. Arī iepriekš VAAD ir fiksējis bišu bojāeju pēc labības lauku miglošanas. "Taču tad tika ietekmēti ne vairāk kā 2-3 biškopji. Bišu bojāeja šādā apjomā līdz šim nav bijusi," iepriekš portālam "Delfi" sacīja VAAD direktora vietnieks Raivis Grosbārdis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!