Foto: F64

AS "Latvenergo" saglabā interesi piedalīties Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektā, otrdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu žurnālistiem sacīja "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

"Es apstiprinu, ka mums pagaidām šāda interese ir," teica Žīgurs.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka pēc kaimiņvalstī notikušā referenduma Lietuvas valdība domā, kāds ceļš tai būtu ejams. ""Latvenergo" tur īpaši nav ko piebilst. Mēs vēlamies sagaidīt Lietuvas valdības skaidru nostāju, kā Lietuva lems par AES nākotni," uzsvēra Žīgurs.

Prezidenta preses dienestā informēja, ka tikšanās laikā tika atzīts, ka Visaginas AES projekts ir nozīmīgs visu trīs Baltijas valstu enerģētikas nozaru neatkarības, stabilitātes un kopdarbības stiprināšanai. Vienlaikus sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka projekts saistīts ar nozīmīgu finanšu ieguldījumu, tādēļ ļoti rūpīgi tiks vērtēts tā izdevīgums.

Uzsverot, ka Lietuvas līdzšinējā pieredze atomenerģētikā ir nozīmīgs faktors projekta īstenošanai kaimiņvalstī, Valsts prezidents un "Latvenergo" valdes pārstāvji atzina, ka tiek sagaidīts, lai Lietuvas lēmums par AES projektu tiktu pieņemts bez liekas kavēšanās, pamatojoties uz racionāliem finanšu un tehnoloģiskiem apsvērumiem. Valsts prezidents pauda apņemšanos uzmanīgi sekot līdzi projekta idejas attīstībai, lai tiktu nodrošinātas Latvijas nacionālās, tai skaitā tautsaimniecības un enerģētikas nozaru, intereses.

Tikšanās laikā pārrunātas aktualitātes enerģētikas jomā, tostarp "ļoti nedaudz" runāts par situāciju AS "Liepājas metalurgs", kuras valde nolēmusi uz laiku pārtraukt maksāt "Latvenergo" obligātā iepirkuma komponenti (OIK). Uzņēmums norāda, ka augošais OIK maksājums katastrofāli ietekmē finansiālo stāvokli, tāpēc nolemts OIK daļu nemaksāt un šo summu novirzīt saistību dzēšanai.

Žīgurs pēc tikšanās žurnālistiem savu viedokli par izveidojušos situāciju nesniedza, bilstot, ka "Liepājas metalurgu" tuvākajās dienās apmeklēs vairāki ministri un šis jautājums šodien tiks pārrunāts arī sanāksmē pie Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V). "Man patlaban tur nav ko piebilst," uzsvēra Žīgurs.

Savukārt Prezidenta preses dienests informē, ka saistībā ar OIK pieaugumu Latvijā, kas pēc šī brīža aprēķiniem var atstāt visnotaļ graujošu ietekmi uz Latvijas ražotājiem un elektroenerģijas patērētājiem kopumā, Valsts prezidents uzsvēra, ka jautājums par kompensējošiem mehānismiem ir jārisina nekavējoties, jo pretējā gadījumā Latvijas valsts attīstība ir apdraudēta ne tikai no ekonomikas izaugsmes viedokļa, bet arī no cilvēku maksātspējas un izdzīvošanas. Par šo jautājumu Valsts prezidents sola turpmāk aktīvi apmainīties viedokļiem ar "Latvenergo" un sekot tā virzībai.

Tāpat tikšanās laikā pārrunāti patlaban Saeimā izskatāmie grozījumi Aizsargjoslu likumā, kas var ietekmēt turpmāko "Latvenergo" kā elektrolīniju īpašnieka rīcību elektropārvades aizsargjoslu tīrīšanai, ja tiks atbalstīts priekšlikums "Latvenergo" atpirkt no mežu īpašniekiem aizsargjoslās nocirstos bīstamos kokus. Puses vienojās, ka arī šim jautājumam no Valsts prezidenta puses tiks pievērta pastiprināta uzmanība. Jau rīt Valsts prezidenta kancelejā notiks šajā jautājumā iesaistīto pušu tikšanās, lai meklētu risinājumus un izvērtētu visas intereses.

Lietuvā notikušajā referendumā, kurā piedalījās 52,58% vēlētāju, projektu atbalstīja tikai 34,09%, bet 62,68% izteicās pret jaunas AES celtniecību Lietuvā. Lietuvas Seims ir devis uzdevumu Lietuvas valdībai līdz maijam izstrādāt stratēģisko plānu saistībā ar Visaginas AES celtniecību un pieņemt likumus saistībā ar stratēģijas īstenošanu. Lietuvas valdība izveidojusi darba grupu, un jauno stratēģiju paredzēts iesniegt līdz aprīļa beigām.

Latvijas ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts sacījis: kamēr Lietuvā turpinās AES idejas vērtēšana, Latvija un Lietuva plāno atsākt darbu un praktiskās sarunas par projekta sagatavošanas aspektiem.

Vienlaikus viņš iepriekš minējis arī vairākas iespējamās teorētiskās alternatīvas, kā risināt elektroapgādes jautājumus, ja tiktu pieņemts lēmums neīstenot Visaginas AES projektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!