Foto: LETA

Valsts energokompānija "Latvenergo" ir neizpratnē par uzņēmuma "Latvijas Gāze" (LG) pozīciju, neļaujot piegādāt nelielu gāzes apmēru no Lietuvas, intervijā sacīja "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

"Mēs par to visu laiku runājam. Vieglākais jautājums pašlaik ir par Lietuvas partneriem. Lietuvieši jau pirms gada mums piedāvāja iegādāties lētāku gāzi, pēc tam no lietuviešiem vairākas reizes esam saņēmuši lētākas gāzes piedāvājumus. Protams, nevajag domāt, ka gāze ir divas reizes vai pusotru reizi lētāka, nekā to piedāvā LG. Tā ir nedaudz lētāka. Lietuvieši ir ieinteresēti palielināt sava sašķidrinātās gāzes termināļa pārdošanas apjomu. Tādēļ ar Lietuvas partneriem mums pašlaik viss ir kārtībā, un starp mums valda savstarpēja ieinteresētība. Viņi ir ieinteresēti audzēt sava termināļa darbības kapacitāti, mēs esam ieinteresēti nopirkt lētu gāzi," klāstīja Žīgurs.

Smagāka situācija esot ar LG tāpēc, ka gāzi no Lietuvas bez piekļuves cauruļvadu sistēmai "Latvenergo" nevar transportēt. Līdz šim "Latvenergo" piekļuvi nav ieguvis.

"Es gan īsti nesaprotu, par ko LG tā nervozē, jo, kā jau es minēju, pērn mēs patērējām 550 miljonus kubikmetru gāzes. Ja mēs vienu vai dažus miljonus kubikmetru iegādājamies no kāda cita, tas nekādu lielo ietekmi nerada. Mums vienkārši ir svarīgi pārbaudīt visas procedūras, jo līgumā ir pietiekami daudz ar tehnoloģijām saistītu punktu, kuri attiecas uz piegādes stundām, apjomiem, vienmērību, citiem jautājumiem un tie ir jāpārbauda praksē. Kaut vai tas, ka pie mums gāzi mēra kubikmetros, Lietuvā tāpat kā lielākajā daļā pasaules – megavatstundās. Vienīgais precīzais mērs, kā noteikt, cik daudz enerģijas tu esi saņēmis, ir gāzes kaloritātes mērīšana ar hromotogrāfu. Ir ļoti daudz jautājumu, par kuriem būtu jāvienojas. Pat, ja mums būs jāgaida līdz 2017.gada aprīlim, par šiem jautājumiem tāpat būs jāvienojas. Sākt sarunas ne ātrāk kā 2017.gada 1. vai 2. aprīlī... nu tas ir tā ļoti sholastiski un izskatās dīvaini," pauda "Latvenergo" vadītājs.

Vienlaikus viņš atzina, ka interese par iespēju gāzi iegādāties no Lietuvas "Latvenergo" saglabāsies arī pēc apkures sezonas beigām. "Arī vasarā mēs dabasgāzi patērējam salīdzinoši daudz, jo vasarā parasti koģenerācija apsīkst visās valstīs ap Baltijas jūru un elektroenerģijas cenas tradicionāli paceļas. Šajā laikā TEC kļūst izdevīgi strādāt kondensācijas režīmā. Pagājušajā gadā jūlijā un augustā mūsu TEC gandrīz visas dienas strādāja ar pilnu ražošanas jaudu. Arī Rīgas patērētāju apgādei ar karsto ūdeni vasarā ir nepieciešama gāze," sacīja Žīgurs.

"Latvenergo" ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!