Foto: Vida Press

8.maijā aprit 70 gadi kopš Eiropā beidzās Otrais pasaules karš. Tas bija lielākais bruņotais konflikts cilvēces vēsturē un prasīja vismaz 70 miljonu cilvēku dzīvību.

"Delfi" apkopo 1945.gada pavasara laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās.

Laikraksts "Zemgales komunists", 5.maijs

Ceturtais valsts kara aizņēmums

"PSRS valdība vakar publicējusi lēmumu par Ceturtā Valsts Kara Aizņēmuma izlaišanu. Šo aizņēmumu izlaiž par 25 miljardiem rubļiem uz 20 gadiem laimestu un procentu izlaidumos.

Visā padomju zemē sākusies vadošo organizāciju, uzņēmumu, strādnieku un kalpotāju pacilāta, kvēla un trauksmaina cīņa par augstāku parakstīšanās koeficentu un par ātru parakstīšanās realizēšanu. 

28.aprīlī PSRS Augstākā padome pieņēma valsts budžetu 1945.g., sabalansētu uz 307 miljardiem rubļu. No šiem 307 miljardiem Sarkanā Armija un Kara flote uzvaras galīgai izcīnīšanai un nostiprināšanai saņems 137 miljardus, bet tautsaimniecības paplašināšanai aizies  65 miljardi. Darba ļaužu sociāli - kulturālām vajadzībām 66 miljardi. Tas ir lielākais finansējuma plāns, kādu padomju tautas jebkad realizējušas."

Foto: data.lnb.lv

3.maija operatīvais padomju informbiroja ziņojums

"Ziemeļrietumos no Berlīnes 1. Baltkrievijas frontes karaspēks, turpinot uzbrukumu, ar kaujām ieņēma lielas apdzīvotas pilsētas - Vilsnaku, Gleveni, Štidneci, Nicovu, Velgasti, Štrodeni, Rinovu, Špaci, Hoennauenu un, sasniedzot Eibes upi dienvidaustrumos no Vitenbergas pilsētas, savienojās ar mūsu sabiedroto  - amerikāņu karaspēku.

2.maijā pēc pulksten 21.00 Berlīnē frontes karaspēks papildus sagūstīja 20 000 vācu kareivju un virsnieku un bez tam sagūstīti hospitāļos 10 700 vācu kareivju. 2.maijā 1.Baltkrievijas frontes karaspēks Berlīnē sagūstījis pavisam 100 700 vācu kareivju un virsnieku.

Starp gūstekņiem valdības gaisa eskadras komandieris, ģenerālleitnants Baurs, Berlīnes policijas medicīnas dienesta priekšnieks, medicīnas dienesta ģenerālmajors Vrubels, policijas ģenerālleitnants Ratenhubers un Gebelsa kancelejas priekšnieks Zeilers.

2.maijā 1.Ukrainas frontes karaspēks Berlīnes rajonā sagūstīja vairāk nekā 34 000 vācu kareivju un virsnieku, ieguva 37 tankus un vairāk nekā 140 lauku lielgabalus. Gūstekņu skaitā ir vācu 236.kājinieku divīzijas komandieris ģenerālmajors Robens."

Obligāciju laimestu izloze

"Aizņēmuma laimestu izlaiduma obligācijas iedzīvotājiem nes peļņu laimestu veidā. 20 gadu laikā izmaksās laimestus, kuru summa sastādīs caurmērā 4 proc. gadā.

Par obligācijām 500 un 200 rubļu nominālvērtībā uz reizi izmaksā 5 vai 2 laimestus. 50 un 25 rubļu vērtības obligācijas dod turpretim tiesības saņemt tikai pusi vai vienu ceturto daļu no laimesta, kas kritis uz 100 rubļu obligāciju."

Sējas darbi Vircavas pagastā

"Komjaunatne b.A. Zeileres vadībā sējas kampaņā piedalās ar divām brigādēm. Arī darba zemnieki negrib atpalikt sējas darbos citu pagastu darba zemniekiem un, savstarpēji izpalīdzoties pārvar zirgu un darba rīku trūkumu.

Gaitiņu mājās nav neviena vīriešu cilvēka, māju zemi apar pati saimniece, kurai ir divi mazi bērni un veca māte, kas nespēj neko palīdzēt ne mājā, ne laukā. Dūšīgā darba zemniece zemniecei paskaidro, ka viena pati tiks galā, kā ar mājas darbiem, tā ar sēju. Arī sēšana nekādas grūtības neradīs. Otru zirgu zemes apstrādāšanai viņa dabūjis no kaimiņiem."

Paziņojums

"Jelgavas apr.1.iec.Tautas tiesai (Mātera iela 35b) iesniegts pieteikums par laulību šķiršanu starp Frīdrichu Jāņa d. Mandelu dzīv. Tērvetes sanatorijā un Emīliju Anša m. Mandels, dzim. Rutenbergs, dzīv. Tērvetes Sanatorijā."

Uzziņa:

"Zemgales komunists" bija Jelgavas pilsētas un apriņķa izpildkomitejas latviešu valodā izdots laikraksts PSRS okupācijas laikā, kas no 1944. gada 5.decembra iznāca Jelgavā (1944 - 1962). 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!