Foto: DELFI

Zemkopības ministrija (ZM) tuvākajās dienās sūtīs Eiropas Komisijai (EK) vēstuli ar atkārtotu aicinājumu pārskatīt atzīto Ukrainas olu produktu ražotāju atbilstību nekaitīguma prasībām saistībā ar konstatētajiem salmonellas gadījumiem olu baltuma produktos un apturēt ukraiņu olu importu Eiropas Savienības (ES) valstīs, informēja ZM.

Zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts teica, ka šī būs jau otrā vēstule, kurā ZM informēs EK par atklātajiem pārkāpumiem no Ukrainas importētajos olu produktos – pirmo vēstuli EK saņēma pirms aptuveni pusotra mēneša. EK kārtība paredz, ka, konstatējot salmonellas gadījumus, dalībvalstīm par to ir jāinformē EK.

Eglīts piebilda, ka ZM saredz arī nepieciešamību lūgt pārskatīt ar Ukrainas pusi noslēgto līgumu par olu produktu tirdzniecību ES, jo pieci salmonellas gadījumi pusgada laikā Ukrainas izcelsmes olu produkcijā vieš šaubas, vai Ukrainas izcelsmes produktu ražotāji ievēro Ukrainas valstij noteiktos pienākumus.

Eglīts pastāstīja, ka, visticamāk, vēstule EK varētu tikt izsūtīta nākamnedēļ. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) informāciju par atklātajiem salmonellas gadījumiem olu produktos EK sūta regulāri.

Pēc Eglīta sacītā, mehānisms, kādā EK pārskata atzīto Ukrainas olu produktu ražotāju atbilstību nekaitīguma prasībām, ir samērā smagnējs, jo nav atsevišķu ES valstu, bet gan EK noslēgts visām ES dalībvalstīm saistošs līgums. Saņemot informāciju par Ukrainas olu produktu ražotāju neatbilstību nekaitīguma prasībām, EK ar to vēršas pie pārējām dalībvalstīm un skaidro to viedokļus saistībā ar turpmāko rīcību.

Jau ziņots, ka PVD plāno lūgt ZM rosināt EK pārskatīt atzīto Ukrainas olu produktu ražotāju atbilstību nekaitīguma prasībām saistībā ar konstatētajiem salmonellas gadījumiem olu baltuma produktos.

No šā gada 1. jūnija līdz 22. jūlijam, īstenojot pastiprinātu Ukrainas izcelsmes olu un olu produktu robežkontroli, PVD ir noņēmis 98 paraugus uz salmonellas pārbaudēm un 82 paraugus uz veterināro zāļu atliekvielām. Kad būs apkopoti trīs mēnešu rezultāti, PVD sniegs informāciju ZM atbildīgajām amatpersonām tālāka lēmuma pieņemšanai un, balstoties uz riska izvērtējumu, EK informēšanai, iepriekš pauda dienestā.

PVD informēja, ka līdz šim visi salmonellas gadījumi ir konstatēti Ukrainas izcelsmes olu produktos. Uz robežas uzrādītajos veterinārajos sertifikātos olu masas produkcijas importētājs Latvijā ir kompānija "Ovostar Europe". Tikmēr Ukrainas izcelsmes galda olās neatbilstības nav konstatētas.

PVD norādīja, ka neatbilstošie laboratorisko pārbaužu testēšanas rezultāti ir konstatēti olu masas produktam "OVOMIX L1011" (šā gada 24. aprīlī), šķidrajai olu baltuma masai "Ovomix L 1011", (šā gada 3. maijā); sausajam olu produktam "OVOMIX P4011H" (šā gada 18. jūlijā). sausajam olu produktam "OVOMIX P4011H" (neatbilstošs rezultāts konstatēts šā gada 22. jūlijā).

Tāpat vēstīts, ka PVD no valdības ir saņēmis papildu finansējumu 58 756 eiro apmērā Ukrainas olu un olu produkcijas pastiprinātas kontroles veikšanai, par ko īsteno uz trim mēnešiem noteikto monitoringa programmu. Laboratoriskos paraugus atlasa visa veida Ukrainas izcelsmes olu produktiem gan uz salmonellu, gan uz veterināro zāļu atliekvielām, kā arī Ukrainas izcelsmes olām.

Ziņots arī, ka Latvijas olu ražotāji vērsās pie PVD un citām atbildīgām institūcijām, aicinot veikt ļoti nopietnas pārbaudes no Ukrainas importētām olām saistībā ar salmonellas konstatēšanu no Ukrainas vestajā olu baltuma masā.

Savukārt Ukrainas un Latvijas investoru grupas "Ovostar Union" uzņēmums "Ovostar Europe", kas nodrošina "Ovostar Union" ražotās produkcijas izplatīšanu ES un Tuvo Austrumu valstīs, vērsies tiesībsargājošās iestādēs saistībā ar Latvijas publiskajā telpā izskanējušo, uzņēmuma ieskatā, nepatieso informāciju par Ukrainā ražotās produkcijas zemāku kvalitāti un atklātiem aicinājumiem patērētājiem neiegādāties šīs valsts produkciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!