Foto: DELFI

Zemkopības ministrijas (ZM) vadība uzdeva Lauksaimniecības departamentam izstrādāt mehānismu, kas ļautu mazdārziņu dārzkopjiem audzēt un nelielos apjomos pārdot gala patērētājiem iecienītas dārzeņu šķirnes, kas nav oficiāli reģistrētas saskaņā ar visām ES prasībām, informēja ZM.

ZM vadības sanāksmē trešdien izskatīts jautājums par situāciju dārzeņu sēklu tirdzniecībā Latvijā un Eiropas Savienības prasībām šajā jomā. ZM Lauksaimniecības departamenta pārstāvji informēja, ka Latvijā ir ļoti daudz mazdārziņu un dārzkopji – entuziasti veido savas šķirņu kolekcijas, popularizē tās un vēlas audzēt savam patēriņam.

ZM vadība departamentam uzdots izveidot mehānismu esošo dārzeņu šķirņu un sēklu savstarpējai apmaiņai vai pārdošanai nelielos daudzumos, lai mazdārziņu dārzkopju iecienītās šķirnes varētu audzēt un tirgot gala patērētājam.

Tāpat ZM Lauksaimniecības departamentam uzdots turpināt realizēt Eiropas Savienības (ES) attiecīgās direktīvas un Ministru kabineta noteikumu par dārzeņu sēklu tirdzniecību prasības attiecībā uz Latvijas un ES kopējā dārzeņu šķirņu katalogā iekļautajām šķirnēm. ZM arī turpinās apzināt informāciju par citu ES dalībvalstu pieredzi šajā jautājumā.

Jau ziņots, ka uzmanību šķirņu atzīšanai pievērsa "tomātu protesti" – VAAD pirmdien izskatīja lietu pret dārzniecības "Neslinko" īpašnieces Elgas Bražūnes lietu. Dienests gribēja uzklausīt selekcionāres skaidrojumu par tomātu šķirņu sēklu, iespējams, neatļautu tirdzniecību Rīgas dārzkopības kluba pasākumā 28.janvārī. Tikmēr kluba entuziasti Bražūnes aizstāvībai sarīkojuši protesta akciju.

Pirmdien "tomātu protesta" dalībnieki pat bija atteikušies atstāt Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) telpas, tāpēc dienestā ir ieradušies Rīgas pašvaldības policijas darbinieki. Protestētāju aktivitātes dēļ plānotā sēde tika atcelta.

"Visa šī lieta nav izēstas olas vērta. Eiropas regulas ir jāievēro, tomēr šajā gadījumā nekā nelegāla nav. Tikai 1% no, piemēram, gladiolu šķirnēm, ir patentēts, bet audzētājiem šķirnes izplatīšana ir jāsaskaņo ar tās patenta turētāju, nevis akli jāseko pārspīlētiem un, iespējams, aplami tulkotiem regulu norādījumiem," atzina Latvijā viens no pazīstamākajiem selekcionāriem Aldonis Vēriņš.

Kā iepriekš sacīja VAAD direktores vietnieks Raivis Grosbārdis, 28.janvārī Rīgas dārzkopības kluba pasākumā konstatēta nepārbaudītu sēklu tirdzniecība, sēklu saiņojuma marķējuma neatbilstība normatīvo aktu prasībām un nereģistrētu šķirņu tirdzniecība. Kā akcentēja Grosbārdis, lielākā daļa šķirņu, ko izplata dārzniecība, ir Krievijas Federācijā izveidotas un aizsargātas šķirnes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!