Foto: LETA
Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) lielāko mazumtirdzniecības uzņēmumu īpašnieki ir izrādījuši interesi par Latvijā ražotajiem pārtikas produktiem, pavēstīja Zemkopības ministrijā (ZM).

Tajā norādīja, ka zemkopības ministrs Jānis Dūklavs ir devies darba vizītē uz AAE, kur apmeklēja Tuvo Austrumu lielāko pārtikas izstādi "Gulfood 2016". Tostarp izstādē ministrs tikās ar AAE lielāko mazumtirdzniecības uzņēmumu īpašniekiem, kuri izrādīja interesi par Latvijā ražotajiem pārtikas produktiem. Uzņēmuma "Kosmonte Foods" pārstāvji atzina Latvijas produktus par atbilstošiem arābu valstu tirgus prasībām un uzsvēra gatavību apspriest ar Latvijas uzņēmējiem tālākās sadarbības iespējas. Pēc šīm sarunām Dūklavs izteica pārliecību, ka viens no galvenajiem faktoriem turpmākajai sadarbībai būs Latvijas uzņēmumu spēja piedāvāt konkurētspējīgu cenu.

Tāpat zemkopības ministrs Dubaijā tikās ar AAE klimata pārmaiņu un vides ministru Tani al Zejudi, lai pārrunātu abu valstu tirdzniecības veicināšanas un pārtikas drošības jautājumus. AAE klimata pārmaiņu un vides ministrs atzina interesi un pretimnākšanu Latvijas pārtikas ražotāju produkcijas sertifikāciju tirdzniecībai AAE, kā arī pauda arī interesi par investīciju iespējam Latvijā.

Savukārt Dūklavs uzsvēra, ka ārvalstu kapitālam ir iespējas investēt Latvijas piena un arī citās pārtikas ražošanas nozarēs.

Tāpat amatpersonas vienojās par nepieciešamību sagatavot un parakstīt abu ministriju sadarbības memorandu lauksaimniecībā, pārtikas tirdzniecībā un citās jomās, arī par pieredzes apmaiņu infrastruktūras jautājumos.

Vizītes laikā zemkopības ministrs tikās arī ar Dubaijas Starptautisko investīciju padomes priekšsēdētāju Abdallāhu Lūtahu un pārrunāja vairākus abu valstu tālākās sadarbības aspektus, īpašu uzmanību pievēršot Latvijas pārtikas produktu eksportam uz AAE un sadarbībai ar pilna cikla pārtikas un lauksaimniecības ražošanas uzņēmumiem.

Tāpat zemkopības ministrs tikās arī ar vairākām citām Dubaijas atbildīgajām amatpersonām, pārrunājot AAE uzņēmumu investīciju iespējas citās Latvijas tautsaimniecības nozarēs. Dūklavs norādīja, ka īpaši veiksmīga bija saruna ar Dubaijas Brīvās ekonomiskās zonas uzņēmuma "DP World" vadību.

Dūklavam ir plānota tikšanās arī ar Kataras valsts amatpersonām.

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka zemkopības ministrs devies darba vizītē uz AAE, lai tiktos ar turienes lauksaimniecības nozares amatpersonām un uzņēmējiem un pārrunātu iespējas veicināt abu valstu sadarbību lauksaimniecības nozarē, tostarp piena un citu lauksaimniecības produktu tirdzniecībā.

Īstenojot ZM nacionālo programmu par atbalstu tirgus veicināšanai, Agroresursu un ekonomikas institūts ir organizējis 11 Latvijas uzņēmumu atrašanos Latvijas kopstendā izstādē "Gulfood", kur piedalās uzņēmumi "Lat Eko Food", "Pērnes-L", "Baltijas Ogu Kompānija", "Jaunpils pienotava", "Cannele Bakery", "Kārumu fabrika", "Dobeles dzirnavnieks", "Tukuma piens", "Felici", "Rāmkalni Nordeco", "Rīgas dzirnavnieks". Izstādē piedalās arī uzņēmumi "Laima" un "Balticovo".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!