Foto: LETA

Zemkopības ministrija pieņēmusi lēmumu mainīt projektu pieņemšanas nosacījumus programmā "Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai", lai atbalstu varētu saņemt projekti mazākattīstītos novados, informēja Zemkopības ministrijas pārstāve Dagnija Muceniece.

Zemnieki ar neizpratni konstatējuši, ka Lauku atbalsta dienesta (LAD) mājaslapā šodien negaidīti atcelta pieteikšanās iepriekš izsludinātajam projektu konkursam programmā "Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai".

Mājaslapā norādīts, ka piektdien, 27.aprīlī, laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" būs ievietots jauns sludinājums, kurš nosaka, ka pasākuma kārta uz 30 kalendārajām dienām tiks atvērta 2012.gada 28.maijā. Īpaši uzsvērts, ka visus šajā kārtā iesniegtos projektus sarindos atbilstoši projektu atlases kritērijiem.

"Šāds lēmums tika pieņemts, jo LAD ir izjutis ļoti lielu interesi no uzņēmēju puses. Tas radījis bažas, ka pie LAD reģionālajām pārvaldēm varētu veidoties rindas un jau pirmajās dienās varētu tikt iesniegti projekti uz visu pieejamo finansējumu. Tas savukārt radītu situāciju, ka par galveno projektu atlases kritēriju kļūtu projektu iesniegšanas laiks," sacīja Muceniece.

Viņa norādīja, ka, pārceļot projektu pieņemšanu, LAD būs iespējams veikt kvalitatīvāko projektu atlasi, kas patlaban ir īpaši svarīgs mazākattīstītajiem novadiem.

Projekti tiks atlasīti, ņemot vērā teritorijas attīstības indeksu, finanšu resursu piesaistes vietu, projekta darbības virzienu, kā arī priekšroka tiks dota uzņēmējiem, kuriem līdz šim nav reģistrēti citi uzņēmumi un tiem, kuriem jau ir finanšu resursi, lai projektu realizētu.

Savukārt biedrības "Zemnieku saeima" vadītājs iepriekš "Nozare.lv" norādīja, ka zemnieki par LAD pēkšņo lēmumu ir neizpratnē.

"Jau no paša rīta saņemam satraukto zemnieku zvanus par šo LAD rīcību, jo lauku iedzīvotāji jau ieguldījuši līdzekļus un darbu projektu pieteikumu gatavošanā," sacīja Lazdiņš.

Viņš norādīja, ka lielākais satraukums ir par to, ka tiek mainīti projektu atlases nosacījumi.

"Iepriekšējā kārtība noteica, ka iesniegtie projekti tiks sarindoti iesniegšanas secībā un brīdī, kad kopsumma sasniegs 80% no kārtā pieejamās naudas, taču turpmāk iesniegtie projekti tiks sarindoti pēc atlases kritērijiem. Šajā gadījumā visiem iesniedzējiem ir iespēja saņemt atbalstu neatkarīgi no projektu realizēšanas vietas. Tikmēr pašlaik LAD paziņojumā minēts, ka pilnīgi visi iesniegtie projekti tiks rindoti pēc projektu atlases kritērijiem. Tas nozīmē, ka projekti, kas tiks īstenoti teritorijās ar zemāko attīstības indeksu, automātiski saņem par trešdaļu vairāk punktu, līdz ar to nosacīti vairāk attīstītā Zemgale un Lielrīga var palikt bez atbalsta," sacīja Lazdiņš.

Tāpat viņš norādīja, ka, ņemot vērā, ka programmā paredzētā atbalsta intensitāte ir augsta - 70%, līdz ar to neesot šaubu, ka projektu būs ļoti daudz.

"Te ir jautājums - vai ar lauksaimniecību nesaistītu uzņēmējdarbību ir jāattīsta tikai šajās teritorijās ar negatīvu attīstības indeksu? Arī Kurzemes, Vidzemes un Zemgales pusēs ir ne tikai lauksaimnieciskā ražošana, bet arī cilvēki, kas dzīvo lauku vidē, kurā nav pakalpojumu un darba vietu, ko būtu iespējams ar šīs programmas palīdzību izveidot," akcentēja biedrības vadītājs.

Kopumā līdz 2013.gada beigām pasākumā "Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai" pieejami 23,6 miljoni latu. Šogad izsludinātas divas pieteikšanās kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!