Foto: LETA
Lētie kredīti lauku zemes iegādei plānoti vidusslāņa atbalstam, taču puse no pirmā miljona saņēmējiem ir lielzemnieki, ceturtdien raksta žurnāls "Ir".

Lauksaimnieki miljonāri, savu pagastu deputāti un novada labākie jaunie graudkopji - tik raibs esot to zemnieku saimniecību saraksts, kas saņēmušas valsts subsidētos kredītus lauksaimniecības zemes iegādei. Programmas politiskais mērķis, pēc zemkopības ministres Laimdotas Straujumas vārdiem, ir deldēt plaisu starp lielzemniekiem un sīkzemniekiem, jo "arī zemniekiem ir vajadzīga vidusšķira", taču pagaidām redzams, ka naski lēto kredītu ņēmēji ir tieši lielzemnieki, norāda žurnāls.

Projektā divu gadu laikā valsts ieguldīs 10 miljonus latu, taču, ja gribētāju būs vairāk, esot saņemts premjera solījums par papildu subsīdijām. Trīs mēnešu laikā, kopš sākta valsts atbalstītā zemes iegādes kreditēšanas programma, izdevīgos līgumus noslēgušas jau 16 zemnieku saimniecības, pavisam iegādājoties 604 hektārus zemes. Kopējā aizdevumu summa sasniedz 829 000 latu, kas zemniekiem bankai jāatmaksā 20 gadu laikā.

"Ir" secinājis, ka vismaz astoņi no 16 kredīta saņēmējiem atbilst lielsaimniecību kritērijiem (apgrozījums pārsniedz 100 tūkstošus eiro gadā), tātad ministres cerība atbalstīt mazos un vidējos saimniekus pilnībā neattaisnojas.

Visturīgākais zemnieks, kurš savai saimniecībai saņēmis subsidēto kredītu, ir ZS "Sējas" īpašnieks Āris Burkāns, kurš pērn ierindots starp desmit uzņēmējiem, kuri saņēmuši vislielākās dividendes. Burkāns, pēc Baltic Screen apkopotajiem, Valsts zemes dienesta sniegtajiem datiem, 2010.gadā bija 50.lielākais zemes īpašnieks Latvijā.

Savukārt viens no atbalsta programmas blakusefektiem ir lauksaimniecībā izmantojamās zemes cenas celšanās. Vairākās nekustamo īpašumu tirdzniecības firmās "Ir" noskaidroja, ka cena vasaras laikā kāpusi par 5-10% atkarībā no reģiona.

Pašlaik par zemes iegādi jau interesējušās 537 zemnieku saimniecības, no kurām, pēc bankas aplēsēm, kredītam pieteiksies puse, savā starpā sadalot valsts atvēlētos 10 miljonus. Viskarstākais pieteikšanās laiks gaidāms novembrī un decembrī, kad visi ražas darbi būs pabeigti un zemniekiem būs laiks papīru kārtošanai.

Jau vēstīts, ka valdība 29.maijā apstiprināja valsts atbalsta piešķiršanas kārtību lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei lauksaimniecības produkcijas ražošanai. Par aizdevumu piešķiršanu lemj LAF, savukārt "Hipotēku banka" pieņem un izvērtē pieteikumus, kā arī izsniedz un administrē aizdevumus.

Programma paredz, ka zemes iegādes aizdevuma termiņš būs līdz 20 gadiem, un valsts atbalstītie kredīti tiks izsniegti līdz 2013.gada 31.decembrim. Kopējā lauksaimniekiem paredzētā kredītlīnija zemes iegādei lauksaimnieciskās ražošanas attīstīšanai ir 10 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!