Foto: stock.xchng
"Viss, ko var nokopēt, tiks nokopēts" un ''ik dienas cilvēks pamostas dumjāks, nekā iepriekšējā vakarā bijis, gulēt ejot'', no skatuves vadītāju konferencē "EBIT" saka Stokholmas Ekonomikas augstskolas profesors Šells Nordstrēms. Tiesa, viņš to saka tonī, kurā nav ne kripatas biedinājuma, un pēcāk sarunā ar portālu "Delfi" ekonomists pauž pārliecību, ka cilvēce savā ziņā virzās uz daudz humānāku pasauli, kurā mums būs vairāk laika diskusijām un pētījumiem.

Vai patiešām pilnīgi visu var nokopēt un mums nav izredžu no tā izvairīties? Dižpārdokļa "Funky Business – Talent Makes Capital Dance" līdzautors Nordstrēms skaidro, ka runa ir par vārdos izsakāmām zināšanām – tās patiesi ir iespējams kopēt, taču ikkatrā nozarē pastāv arī vārdos netveramais, ko nokopēt varētu būt visai sarežģīti un varbūt pat neiespējami. "Gan jau zināt filmu režisoru Larsu fon Trīru? Jā, jūs varat viņu nokopēt, bet es domāju, ka tas prasītu laiku [smejas – aut.]," viņš saka, "liela daļa filmu ir tapušas, izmantojot vārdos neizsakāmas zināšanas, par to nevar izlasīt grāmatu, tev tas ir jāizdara.''

Viņš uzsver, ka runa nav tikai par māksliniekiem, bet arī pētniekiem, ārstiem, advokātiem, biznesa līderiem – cilvēkiem, kuri ir mākslinieciski, oriģināli, kreatīvi tajā, ko dara: ''Tā ir kombinācijas starp artikulētajām zināšanām, kas ir vajadzīgas, lai pārvaldītu teorētisko bāzi, un tad tu tam kaut ko pievieno – sapratni.''

Konkurence rada līderus

Nereti dzirdēts apgalvojums, ka īstus biznesa līderus nevar izskolot, jo līderība ir talants. Nordstrēms gan norāda, ka par līderi var izskolot "līdz zināmai robežai". To labi ilustrē armija, kas no "vienkārša puikas" rada cilvēku, kurš spējīgs vadīt komandu. Taču, viņaprāt, ir vēl viens būtisks aspekts, kas ļauj rasties līderiem – konkurence.

"Sportā, kas ir ļoti, ļoti konkurējoša vide mūsdienās. Mēs esam sapratuši, ka augsts rezultāts neslēpjas tikai fiziskajos treniņos, nepieciešami arī mentālie treniņi. Šodien mentālie treniņi, es teiktu, pat ir galvenā sadaļa," situāciju raksturo Nordstrēms, "esmu diezgan pārsteigts, godīgi sakot, ka biznesa vide kopumā, ne tikai šeit, ir mazliet iepalikusi šo zināšanu izmantošanā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!