Foto: stock.xchng

Latvijas puse Zviedrijas valdības un uzņēmēju pārstāvju delegācijai piedāvājusi īsāko ceļu Zviedrijas precēm uz NVS, Centrālās Āzijas un Ķīnas tirgiem, skaidroja Satiksmes ministrijā (SM).

Zviedrijas karaļa vizītes ietvaros notikušajos pasākumos Latvija prezentējusi sevi kā multimodālu platformu Zviedrijas importa un eksporta kravu plūsmu apkalpošanai. Latvija īpaši akcentējusi iespējas nodrošināt dažādu kravu un preču komplektējošo daļu piegādes zviedru investoriem piederošām ražotnēm Krievijā un citās NVS valstīs, pat Ķīnā, un apliecināja gatavību piedāvāt efektīvākos loģistikas risinājumus mērķa tirgu sasniegšanai.

Puses apsprieda arī iespējas veicināt jūras ceļu izmantošanu kravu pārvadājumiem, secinot, ka tam nepieciešami vienoti abu valstu pasākumi jaunu dalībnieku un kravu piesaistei.

Zviedrijas pārstāvji dalījās pieredzē kravas automašīnu radīto emisiju ietekmes uz vidi mazināšanā. Satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V) savukārt uzsvēra nepieciešamību novirzīt daļu pa autoceļiem pārvadājamo kravu plūsmas uz videi draudzīgāko transporta veidu - dzelzceļu. Šajā kontekstā Matīss īpaši uzsvēra divus projektus - "Rail Baltica 2", pie kā pašlaik strādā visas trīs Baltijas valstis, kā arī esošo dzelzceļa līniju elektrifikācija, kas attiecas uz Latvijas iekšzemes dzelzceļa pārvadājumiem.

Zviedrijas telekomunikāciju uzņēmumi savukārt atzinīgi vērtēja Latvijas biznesa vidi un atzina, ka turpina veikt investīcijas, piemēram, telekomunikāciju, īpaši mobilo sakaru, tirgus attīstībā.

Tāpat Zviedrijas puse tika iepazīstināta ar telekomunikāciju tirgus attīstību Latvijā. Pašlaik Latvijā tiek īstenots platjoslas interneta izbūves projekts, lai līdz 2020.gadam visās pašvaldībās nodrošinātu piekļuvi kvalitatīvam un ātram interneta savienojumam. Tāpat pēc 2015.gada 1.jūlija mobilo sakaru operatoriem pilnībā būs pieejama frekvence, lai attīstītu 4G mobilo savienojumu un veicinātu arvien jaunu, mūsdienīgu pakalpojumu ieviešanu.

Kā skaidro SM, puses bija vienisprātis, ka, attīstoties e-pakalpojumiem, e-komercijai un informācijas tehnoloģijām, pieaug arī nepieciešamība pēc kvalificētiem un profesionāliem darbiniekiem. Telekomunikāciju joma ir viena no straujāk augošajām, tādēļ esot svarīgi domāt par iespējām jauniešiem iegūt atbilstošu izglītību un praktiskās iemaņas un novērst kvalificēta darbaspēka aizplūšanu uz citām valstīm.

SM norāda, ka Zviedrijas karaļa Kārļa XVI Gustava un karalienes Silvijas vizītes ietvaros Zviedrijas valdības un uzņēmēju pārstāvju delegācija šodien tika iepazīstināta ar Satiksmes ministrijas pārraudzītajiem sakaru un transporta sektoriem, un SM šajā sanāksmē pārstāvēja satiksmes ministrs, valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš, kā arī attiecīgo nozares departamentu pārstāvji.

Jau ziņots, ka Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs un karaliene Silvija šodien un vakar viesojas Latvijā. Karalis vizītes laikā apmeklē dažādus ar uzņēmējdarbību saistītus objektus, bet karaliene viesojas kultūras objektos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!